Hoti: Postupci Specijalizovanih veća – nezavisno delovanje pravde; Gaši: Haradinaj prebačen u Hag

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express

Postupci Specijalizovanih veća proističu iz njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti, oglasio se danas kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon jučerašnjih i prekjučerašnjeg hapšenja bivših pripadnika OVK i objavljivanja prve optužnice za ratne zločine, kao i niza negativnih rekacija koje su potom stigle iz Prištine.

„Vlada Republike Kosovo smatra da postupci Specijalizovanih veća proističu iz nihovih zakonskih i ustavnih obaveza i odgovornosti i da ih treba smatrati nezavisnim delovanjem pravde“, poručio je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Hoti ujedno navodi da je „pravda iznad svega“ te da se ona mora poštovati.

Sa druge strane, navodi da kosovska vlada „prepoznaje kao neotuđivu čistu i svetu svrhu naroda Kosova u borbi za slobodu“.

Za razliku od kosovskog premijera, članovi Udruženja veterana „OVK“, juče su negodovali zbog hapšenja predstavnika ovog udruženja.

Uputili su niz kritika na račun suda i EULEX-a, navodeći ujedno da se prema Albancima odnose „isto kao i Jugoslavija nekada“.

Kritike su uputili i kosovski predsednik, Hašim Tači, kao i lider AAK, Ramuš Haradinaj, ali zbog samog načina hapšenja, naglašavajući da nema potrebe za „spektakularnim akcijama“ te da bivši pripadnici OVK „ne beže od pravde“.

Podsetimo, istražitelji Specijalizovanih veća Kosova i pripadnici misije EULEX uhapsili su juče predsednika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija, a potom i, kako su preneli prištinski mediji, zamenika predsednika ovog udruženja, Nasima Haradinaja.

Specijalno tužilaštvo u Hagu potvrdilo je samo hapšenje Hisnija Gucatija, da je prebačen u Hag, a potom u novom saopštenju i da mu se stavljaju na teret krivična dela protiv pravosuđa, odnosno, zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka.

Sa druge strane, za sada nema zvaničnih informacija o Nasimu Haradinaju, dok iz Udruženja veterana „OVK“ poručuju da je i on takođe prebačen za Hag, te da mu se na teret stavljaju ista dela.

„Obojica su osumnjičeni za ometanje pravde, obojica su u Hagu. Uskoro će se pojaviti pred pretpretresnim sudijom koji će odlučiti da li će im biti određen pritvor ili ne. Međutim, nije poznato kada će se pojaviti pred sudijom“, izjavio je danas advokat Tom Gaši.

Podsetimo, javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“, a dok su o sadržaju istih pripadnici ovog udruženja obaveštavali javnost. 

Pročitajte još:

Saljih Mustafa pred Specijalnim sudom u ponedeljak

STK: Gucati osumnjičen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka

Tači: Sud da odgovori na monstruozne navode o „Žutoj kući“, „spektakularne akcije“ nisu potrebne

Miftaraj: Hapšenja u skladu sa mandatom suda, pokazatelj da su dokumenta procurela

Nakon Gucatija uhapšen i Nasim Haradinaj

Specijalne jedinice EULEX-a u kancelarijama Udruženja ratnih veterana „OVK“: Uhapšen Gucati

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih MustafaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.