EU „ozbiljno zabrinuta“ odlukom o otvaranju ambasada Srbije i Kosova u Jerusalimu

Stano
Foto: Anadolu Agency

Otvaranje ambasade u Jerusalimu, za Evropsku uniju (EU) je „stvar ozbiljne zabrinutosti i žaljenja“, upozorio je briselski portparol Peter Stano.

Stano je podvukao da odluka da Srbija premesti iz Tel Aviva a Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu, prema njemu, bilateralna obaveza koju su Priština i Beograd preuzele samo prema Izraelu.

„Treba njih (Srbiju i Kosovo) pitati za motivacije i implikacije ove odluke“, poručio je portparol EU Peter Stano.

Naime, Kosovo i Srbija su 4. septembra potpisale dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa u američkoj prestonici Vašingtonu, a na ceremoniji je bio prisutan i predsednik Donald Tramp (Trump).

Jedan od elemenata sporazuma obuhvata uspostavljenje diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova, s time što se Kosovo obavezalo da diplomatsko predstavništvo ove zemlje otvori u Jerusalimu, a Srbija se obavezala da njenu ambasadu u Izraelu, premesti iz Tel Aviva u Jerusalim.

Zvaničnici Evropske Unije su bili upoznati sa organizacijom i modalitetima sastanka u Vašintonu, ali ne i sa, kako je rekao Stano, „nekim pitanjima kojih su se oni dotakli kasnije“.

Kako su za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnili evropski zvaničnici, upravo pitanje otvaranja ambasada u Jerusalimu je bilo neočekivano i nešto oko čega su se u Briselu veoma iznenadili.

Odluka Prištine i Beograda po ovom pitanju se ne podudara sa spoljnom politikom Evropske unije.

„Ne postoji ni jedna ambasada EU u Jerusalimu. Kancelarija delegacije EU nije u Jerusalimu“, podvukao je Peter Stano koji je podsetio na zajedničku poziciju Evropske unije da status Jerusalima za EU ostaje neizmenjen, te da se zalažu za „rešenje dve države“.

Naime, Palestinci žele državu na okupiranoj Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine. Rešenje po modelu dve države, koje prihvata i EU, zasnovano na granicama iz 1967. godine.

Stoga, evropski zvaničnici očekuju da kako Kosovo, tako i Srbija usklade spoljnu politiku sa politikom EU.

„Kosovo i Srbija su pristupanje u EU identifikovali kao strateški prioritet. EU očekuje da i jedni i drugi deluju u skladu sa ovom opredeljenošću“, poručio je Peter Stano.

RSE

Pročitajte još:

Stano: Svi međusobni dogovori moraju da budu u skladu sa pravilima EU

Tači posle Vašingtona: Pale laži o noževima i mapama, oni koji su stvorili konfuziju – da se izvine građanima

Palestina najavila prekid odnosa sa zemljama koje otvore ambasadu u Jerusalimu

Diplomatija: Izrael darivali Kosovom i Srbijom

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Avdulah Hoti

Premijer Izraela: Kosovo prva muslimanska zemlja koja otvara ambasadu u Jerusalimu

Gazeta: Nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu Kosovo će priznati jedna moćna državaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.