Hoti: U Briselu o konačnom sporazumu o uzajamnom priznavanju

Hoti
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je da će se u ponedeljak u Briselu sastati sa srpskom stranom kako bi razgovarali o konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, prenosi Express.

„Na osnovu obaveza koje smo preuzeli na samitu u Parizu 10. jula 2020. godine, kao i podrške koju smo dobili od predsednika Makrona i kancelarke Merkel, u ponedeljak se u Briselu sastajemo sa srpskom stranom radi dijaloga o konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je on.

Prema Hotiju, postojaće samo konačni sporazum o uzajamnom priznavanju.

„Dogovor se postiže samo kada je zaključen uz uzajamno priznavanje. Neće biti posrednih, delimičnih ili kreativnih sporazuma koji problem neće rešiti zauvek. Postojaće samo konačni sporazum o uzajamnom priznavanju, koji je sistematičan i uključuje sva pitanja koja se moraju rešiti između dve nezavisne države na osnovu konvencija, standarda i međunarodne prakse regulisanja odnosa između dve nezavisne države”, napisao je Hoti na svom Fejsbuk profilu.

KoSSev: Za razliku od kosovskog premijera, predsednik Srbije najavio je da će se u Vašingtonu razgovarati o više tema, dok će glavna biti Zajednica srpskih opština.

Uz glavnu temu, a ukoliko se strane dogovore, naći će se još tri – nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, ali uz naslanjanje na ono što je dogovoreno u Vašingtonu.

Potom će se odlučivati o „imovini“ – temi koju je zahtevala prištinska delegacija, poručio je Vučić bez preciziranja o čemu je reč.

Više o tome u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.