Osmani napustila LDK, moguća saradnja sa LVV

Vjosa Osmani nakon glasanja za predsednika parlamenta
FOTO: KoSSev

Predsednica kosovske Skupštine, Vjosa Osmani, prekinula je saradnju sa Demokratskim savezom Kosova (LDK). Istakla je da je prekasno da stranka Ise Mustafe traži podršku od nje u slučaju vanrednih izbora, preneo je Indeksonline.

Kako prenosi ovaj prištinski medij, Osmani je rekla da je to odgovor na odluku LDK od 20. juna, kada je smenjena sa mesta potpredsednice te partije.

„Tu se sve završilo“, rekla je Osmani.

Ona je takođe ostavila otvorenu mogućnost za saradnju sa predsednikom Pokreta Samoopredeljenje (LVV) Aljbinom Kurtijem.

„U kontaktu smo i razgovaramo o raznim temama za saradnju, a kako će se ta saradnja konkretizovati u budućnosti, obavestiću vas kada sve bude i potvrđeno“, rekla je ona.

Juna ove godine Vjosa Osmani je smenjena sa pozicije potpredsednice LDK i člana predsedništva.

Predlog za smenu podneo je lider ove stranke, Isa Mustafa, zbog toga što je, kako je tada naveo, odbila da glasa za rušenje vlade Aljbina Kurtija i ujedno odbila da glasa za formiranje nove vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.

Razmimoilaženja u stavovima između Osmani i LDK bila su vidljiva od krize koja je nastala pre izglasavanja nepoverenja vlade Aljbina Kurtija, kada se sa još nekoliko zvaničnika LDK javno suprotstavila izglasavanju nepoverenja, uključujući i period sve do formiranja nove vlade.

Različite stavove iznosila je i po pitanju nastupa kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.