Stano: Svi međusobni dogovori moraju da budu u skladu sa pravilima EU

Stano
Foto: Anadolu Agency

Evropska unija očekuje detaljnije informacije o dokumentima koji su Srbija i Kosovo pojedinačno potpisali u SAD, izjavio je danas portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano, uz napomenu da svi međusobni dogovori moraju da budu u skladu sa pravilima EU, prenosi Glas Amerike.

„Primili smo k znanju dokumente koje su predsednik Srbije i premijer Kosova potpisali u Beloj kući, u kojima su njihove individualne obaveze prema SAD. EU od svojih partnera očekuje dalje informacije o tome kako će te obaveze pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju na evropskom putu“, poručio je Stano.

Najavio je da će prva prilika za diskusiju o ovim temam biti današnji sastanak na visokom nivou u Briselu između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija.

Poručio je ujedno da su dve strane našle zajednički interes o tome kako da rešavaju različita pitanja u okviru normalizacije odnosa, ali i da svi dogovori moraju biti u skladu sa normama EU.

„Svaka strana treba da govori za sebe o sadržaju tih dokumenata. Za EU, sve što je međusobno dogovoreno mora da bude u potpunosti u skladu sa pravima i obavezama, pravilima i zakonima EU, kao i da doprinosi regionalnoj stabilnosti“, naveo je Stano, prenosi Glas Amerike.

Podsetimo, delegacije beograda i prištine predvođene srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, odnosno kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, potpisale su ovog petka u Vašingtonu dva dokumenta – sporazume o ekonomskoj normalizaciji.

Sporazumi se sastoje od 16 tačaka i identični su, osim poslednje tačke – koja u prištinskom dokumentu glasi da su  – Kosovo i Izrael dogovorili uzajamno priznanje, a srpskoj verziji da Srbija pristaje da preseli ambasadu do jula iz Tel Aviva u Jerusalim, čime bi bila “prva evropska zemlja” koja je to učinila.

Upravo ova tačka u srpskom dokumentu, prema navodima lidera Narodne stranke, Vuka Jeremića, je u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 478 SB UN u kojoj stoji da se sve članice UN obavezuju da to neće učiniti. Više o tome u posebnoj vesti.

Nakon Vašingtona, delegacije Beograda i Prištine preselile su se u Brisel, gde će, nakon jučerašnjih razgovora na ekspertskom nivou, danas biti održan sastanak na visoko političkom – između Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija i njihovih delegacija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.