Hoti: „Mini Šengen“ nije u interesu Kosova; Kancelarija za KiM: „Priština hoće da zabrani slobodu kretanja“

Hoti Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

Inicijativa o „mini Šengenu“ nije u interesu Kosova i predstavlja samo još jedan model „Balkanske carinske unije“ koji je inače odbačen 2016. godine, poručio je danas zamenik predsednika LDK, Avdulah Hoti. Negativno mišljenje o „mini Šengenu“ ima sve veći broj prištinskih zvaničnika, dok, sa druge strane, iz Beograda stižu optužbe na račun Prištine da želi da „zabrani slobodu kretanja i samoizoluje Kosovo“.

Predsednik Srbije, makedonski i albanski premijer, nedavno su utvrdili deklaraciju sa spiskom prioriteta i mera za unapređenje regionalne saradnje, pod nazivom „mini Šengen“. Iako BiH i Crna Gora još uvek nemaju zvaničan stav o ovoj inicijativi, Priština joj se jasno protivi, nazivajući je sporazumom kojim se stvara „nova Jugoslavija“ te da nije u interesu Kosova jer „udaljava zemlje Zapadnog Balkana od EU“.

Avdulah Hoti iz LDK istog je mišljenja. Poručuje da ova inicijativa predstavlja samo još jedan model „Balkanske carinske unije“, koji je odbačen 2016.

On smatra i da „mini Šengen“ onemogućava da Kosovo uvede kontrolu, takse ili reciprocitet na proizvode „koji ugrožavaju tržište na Kosovu“, a pre svega prema Srbiji i Bosni kao, kako kaže, dvema državama koje ne priznaju Kosovo i ometaju ga u svakom obliku, prenosi RTK2.

Hoti kao drugi razlog navodi, da balkanski mini Šengen „omogućava nesmetano kretanje srpskih zvaničnika koji dolaze na Kosovo radi političke kampanje protiv Kosova“, i „da ne mogu da se zaustave na granici zbog slobodnog kretanja“.

Reizabrani poslanik LDK-a, u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk, dodaje da „mini Šengen“ dekonfiguriše Kosovo politički i ekonomski u kontekstu regionalnih odnosa, jer sporazum podrazumeva „prenošenje državne vlasti na mini Šengen“.

Pored toga, za Hotija, ovaj projekat ekonomski favorizuje balkanske države koje se graniče sa državama članicama EU putem poreske politike, „dok Kosovo nema nijednu granicu sa EU“.

„Ovo stvara priliku za invaziju robe iz Rusije i zemalja ruske ekonomske zone zbog činjenice da Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, i kao zemlja sa najvećim stanovništvom i ekonomijom u regionu, Srbija, kroz tu ideju, teži da balkanski region stane izvan Evropske unije što je duže moguće, u očekivanju novih geopolitika sa povećanom ulogom Rusije“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Sa druge strane, Kancelarija za KiM odgovara da ovaj sporazum vidi kao inicijativu za liberalizaciju protoka ljudi, robe i kapitala na zapadnom Balkanu, te smatra da ove kritike „razotkrivaju nameru političkih aktera u Prištini da zabrane slobodu kretanja, i da samoizoluju čitavu našu južnu pokrajinu“.

„Albanski politički lideri na Kosovu i Metohiji u savremenoj Evropi uspostavljenoj na vrednostima slobodne trgovine i slobodnog protoka ljudi, robe i kapitala žele da stvore zonu neslobode, čime svoje birače osuđuju na ekonomsko nazadovanje i svojevoljno sebi grade imidž Evropljana drugog reda. Namere odgovornih političkih lidera u regionu da se zapadni Balkan politički i bezbednosno stabilizuje kroz unapređenje ekonomske saradnje imaju otvorenu podršku iz uticajnih centara u EU, i nemaju nikakve veze sa izmaštanim geostrateškim teorijama zavere, kojima Hoti nastoji da zarazi sopstvene birače“, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića.

O ideji čiji je kreator predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao i događajima koji su usledili nakon toga, čitajte ispod:

Vučić: Francuska želi da kosovsko pitanje bude rešeno

SzS o „malom Šengenu“: DS podržava inicijativu, za Dveri – „velika Albanija“

Vučić: Ništa bolje nismo smislili već 30 godina; Rama: na sledećem sastanku da bude i Priština

Vučić: Do Nove godine i u Albaniju samo s ličnom kartom

Vučić, Rama i Zaev utvrdili deklaraciju sa prioritetima i merama za unapređenje regionalne saradnje

Sastanak Vučića s Ramom i Zaevom u Ohridu

Tači odbio da ode u Ohrid: Ne možemo da budemo deo samita država koje nas ne priznaju

Vučić: Želimo da imamo i Prištinu u „mini Šengenu“

Edi Rama i Zaev danas u Novom Sadu, balkanski mini Šengen bez Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.