Sastanak Vučića s Ramom i Zaevom u Ohridu

BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS

Večeras su se u Ohridu sastali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama.

Za večeras nisu bile predviđene njihove izjave, već se to, po najavi, očekuje sutra, u nedelju u podne, javlja Beta.

Prethodno će u Ohridu biti sastanak lidera Zapadnog Balkana na kojem će se Rami, Vučiću i Zaevu pridružiti drugi lideri iz regiona, a potom će se sastati s predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija.

Kosovo neće učestvovati na ovom sastanku, a ovu vest potvrdili su odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli kao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Pacoli je u izjavi za albansku Ora news naveo da mu je poziv danas „prekasno stigao“, te da s obzirom na to da je u inostranstvu, neće moći da prisustvuje sastanku.

S druge strane, Tači je naveo da je odbio da učestvuje na ovom sastanku.

Kao razloge istakao je „da je Kosovo namerno bilo izostavljeno na prvom sastanku, da Kosovo ostaje privrženo svom putu ka EU i NATO-u i da nema nameru da svoju evroatlansku perspektivu zameni bilo kojom regionalnom inicijativom, kao i to da je ova regionalna inicijativa besmislena sve dok Srbija i BiH ne priznaju nezavisnost Kosova“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, potpisao je inicijativu za uvođenje “mini Šengena” sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom 10. oktobra u Novom Sadu. Tom prilikom je rečeno da je cilj da se do kraja 2021. godine stvore uslovi da građani ove tri zemlje uz ličnu kartu mogu preći granice svake od tri države, da se smanje milionski gubici i dugo čekanje kamiona na granicama, te otvori tržište rada. Iz Novog Sada je upućen poziv i drugim zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže ovoj inicijativi

Pročitajte još:

Vučić, Rama i Zaev utvrdili deklaraciju sa prioritetima i merama za unapređenje regionalne saradnje

Priština protiv mini-Šengena

Ovoj ideji protive se lideri i druge institucije u Prištini. Iz Kosovske privredne komore tvrde da je uspostavljanje „mini Šengena“ najmanje u interesu Prištine i pozivaju buduću vladu da preispita sporazume CEFTA i SSP jer su, ocenjuju, uništili lokalnu proizvodnju i nisu doprineli povećanju izvoza.

Takođe, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti više puta je ponovio da se protivi ovoj ideji, dodajući da i u regionu postoje države koje nisu bile deo dogovora. On je istakao da se radi o nameri Srbije da stvori „četvrtu Jugoslaviju“.

Sa druge strane, navode o tome da Srbija nema dobre namere prema Prištini, demantuje sam Vučić.

Neposredno pred sastanak u Ohridu, Vučić je na konferenciji za novinare posle skupa Svetskog ekonomskog foruma posvećenog Zapadnom Balkanu poručio:

“Neki ljudi će reći da Srbija to koristi, jer ne želi da vidi Prištinu u toj grupi zemalja, što nije istina uopšte. To je jedno od najvažnijih pitanja za nas i želimo da imamo i Prištinu i Podgoricu i Sarajevo, ali to zavisi od njih, da oni odluče o tome” objasnio je Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.