Edi Rama i Zaev danas u Novom Sadu, balkanski mini Šengen bez Kosova

Mini šengen
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Premijer Albanije, Edi Rama, boravi danas u Novom Sadu u Srbiji, gde će se sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije, Zoranom Zaevom. Na kraju dvodnevnog sastanka, očekuje se da će trojica lidera potpisati sporazum o slobodnom kretanju ljudi i robe, koji se takođe naziva Balkanski mini Šengen.

Premijer Rama stiže na ručak u srpski grad, gde će ga prvo primiti Vučić, a zatim će se sastati sa svojim severno-makedonskim kolegom Zaevom. Potom će se u četvrtak u jutarnjim satima započeti sa sastancima na kojima će se usvojiti najnovije detalje sporazuma, dok će tokom ručka trojica lidera održati i konferenciju za štampu.

Kosovo je više puta odbacilo ovaj sporazum, i iz njega je izostavljeno, smatrajući ga kao povratak u bivšu Jugoslaviju, mada su tu inicijativu podržale evropske institucije koje to vide kao prelaznu fazu pre evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Kosovski ambasador u Albaniji, Sulje Ukšini (Sylë Ukshini), rekao je u intervjuu za A2 pre nekoliko dana, da bez Kosova ne može biti ni Balkanskog mini Šengena.

„Kažem vam ekskluzivno da smo o tim stvarima razgovarali u Savetu za regionalnu saradnju, ali kažem da ukoliko se dogodi Mini Šengen, sve zemlje će u njemu biti, bez izuzetka. Čak i ako je jedna zemlja htela da isključi drugu zemlju, to se ne može dogoditi. Budite sigurni“, rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.