Vučić: Francuska želi da kosovsko pitanje bude rešeno


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da Francuska želi da kosovsko pitanje bude rešeno, kao i da napadi na regionalnu inicijativu olakšavanja protoka ljudi, robe i kapitala, poznatu i kao „mini Šengen“, govore o tome koliko je ta inicijativa dobra i vredna pažnje.

„Francuska želi rešavanje kosovskog čvora i želi da Evropa i sama Francuska imaju ključnu ulogu u tome“, rekao je Vučić novinarima posle govora na Generalnoj konferenciji UNESCO.

Izjavio je da je Srbija zadovoljna posredovanjem EU u dijalogu Beograda i Prištine i dodao da Srbija nikada nije okrivljavala Evropu za „balkanske neuspehe“.

Vučić je preneo da je tokom razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom uputio „molbe i pitanja“.

„Verujem da, ako ništa, bar znamo kakav je raspored i kada možemo da očekujemo određene informacije i pomeranja u EU. Kada kažem pomeranje, to ne znači promenu stavova već ustanovljavanje te nove metodologije o kojoj Makron govori“, rekao je Vučić.

Dodao je da je saradnja Srbije s Francuskom dobra, a da trgovinska razmena raste.

U obraćanju na 40. konferenciji UNESCO-a u Parizu, Vučić je ukazao na to da je srpsko kulturno nasleđe na KiM, koje je pod zaštitom UNESCO-a, ugroženo.

Kosovo ne može da postane članica UNESCO

Kazao je i da nema bojazni da bi Kosovo moglo narušiti međunarodno pravo jer samo međunarodno priznate države mogu biti članice UNESCO.

„Uveren sam da Kosovo ne može da postane članica UNESCO i da će Srbija i u ovoj značajnoj organizaciji UN u eri multilateralizma uspeti da sačuva i odbrani svoje interese“, rekao je Vučić.

Naveo je da je njegov današnji govor na konferenciji bila „još jedna prilika za zaštitu teritorijalnog integriteta“ Srbije i za skretanje pažnje na ugroženost Pećke patrijaršije, manastira Gračanice i Visokih Dečana, crve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i drugih srpskih kulturnih spomenika na Kosovu i Metohiji.

„Primer Kosova i Metohije je primer kako je UNESCO važan u zaštiti kulturnog nasleđa, posebno u najkritičnijim trenucima. Stavljanjem na listu svetske kulturne baštine su četiri manastira i crkve zaštićeni, ali stotine drugih lokacija je ugroženo. Srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji je od nemerljive važnosti, ne samo za nacionalni identitet Srbije nego i kao deo evropskog i svetskog nasleđa kome treba dodatna zaštita“, naveo je Vučić u obraćanju na generalnoj konferenciji.

Ekstremistima u Albaniji i Srbiji se ne dopada ništa što spaja ljude

Vučić je izjavio i da napadi na regionalnu inicijativu olakšavanja protoka ljudi, robe i kapitala, poznatu i kao „mini Šengen“, govore o tome koliko je ta inicijativa dobra i vredna pažnje.

On je odbacio navode da se tom inicijativom zapravo stvara „Velika Albanija“.

„Kako je to stvaranje Velike Albanije? Otvaranjem još jedne ili dve trake za kamione? Putovanjem samo s ličnom kartom? (…) Ekstremistima u Albaniji i Srbiji se ne dopada ništa što spaja ljude, ništa što donosi mir i stabilnost, ništa što donosi razvoj“, rekao je Vučić novinarima.

Po njegovim rečima, takve navode može da iznese „samo neko neobrazovan ili neozbiljan“.

Vučić je naveo da se „ne može razgovarati i ne mogu postizati rezultati s ljudima koji nemaju viziju“.

N1/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.