Vučić: Do Nove godine i u Albaniju samo s ličnom kartom

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da je dogovor koji je postigao sa Zoranom Zaevom i Edijem Ramom dobar za građane. Očekuje da će on, ipak, biti napadnut zbog važnosti odluka. Ne plašim se pritiska, znam da je dobro za ljude u Srbiji, baš me briga šta neko može da kaže, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da su razgovori sa predsednikom Vlade Severne Makedonije, Zoranom Zaevom i premijerom Albanije, Edijem Ramom, bili „veoma dobri“ i da će prvi vidljivi dogovor biti lakši prolaz preko graničnog prelaza Preševo, a putovanje u Severnu Makedoniju i Albaniju samo sa ličnom kartom može se očekivati do Nove godine.

To su tektonske promene koje će uticati na privlačenje direktnih stranih investicija, jer ulagači žele stabilnost i veliko tržište, rekao je Vučić. Kako je istakao, Preševo je za Srbiju treći najvažniji prelaz, posle Batrovaca i Gradine, i odluka da fitosanitarna inspekcija radi 24 sata dnevno trostruko će ubrzati prolaz kamionima sa robom na obe strane i smanjiti operativne troškove.

On je najavio da će uz male izmene zakona za sve tri zemlje moći da važi ista radna dozvola, a da će se uskladiti i priznanje kvalifikacija, što će, kako je dodao „nama koristiti jer imamo problema sa radnom snagom, a istovremeno će kreirati strahovito dobar investicioni ambijent jer šaljemo poruku stabilnosti i slobode kretanja na prostoru gde živi 12 miliona ljudi“.

Vučić je za RTS rekao da je uvek oprezan i preterano pesimističan, ali da su to bili veoma dobri sastanci.

„Imam strah da će to biti napadnuto zbog važnosti odluka koje smo doneli“, upozorio je predsednik.

Vučić očekuje da će na sastanku sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom u Parizu, ovog utorka, dobiti podršku za projekat „mini Šengen“, ali i da će da „čuje o novoj metodologiji“ koju on predlaže.

„Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši“, smatra Vučić.

O njihovom značaju najbolje govore ekonomski podaci.

„Možda ljudima ne izgleda preterano važno, ali za nas je Preševo treći najvažniji prelaz posle Batrovaca i Gradine. I sama odluka da veterinarska i fitosanitarna inspekcija rade 24 sata dnevno će omogućiti kamionima da tri puta brže uđu u Makedoniju ili Albaniju i obrnuto“, objasnio je Vučić. Naveo je da će to dovesti do neverovatnog smanjenja operativnih troškova.

„Sve je to mnogo važnije od ličnih karti, politička odluka važna za obične ljude, koja će kreirati investicioni ambijent“, rekao je Vučić.

Jedna od kritika koje su iznete je da je to ekonomski dobra, ali politički neodrživa odluka zbog odnosa Beograda i Prištine. Na pitanje da li očekuje probleme između Beograda i Tirane, Vučić je rekao da ih ne očekuje, ali da će biti pritisaka na Edija Ramu.

„Nije lako ovo napasti, to su proklamovani ciljevi Berlinske konferencije. Radimo ono što je EU tražila, jedino što to radimo sami“, naveo je Vučić.

Ističe da nema argumenata protiv ovog dogovora, kao i da se ne plaši pritisaka.

„Pošto nemaju argumente da napadnu, radiće iznutra, iz regiona, pronalazeći različita politička opravdanja, ali nas trojica smo sinoć razgovarali, guraćemo ono što je za nas dobro. Ne plašim se pritiska, znam da je dobro za ljude u Srbiji, baš me briga šta neko može da kaže“, rekao je Vučić.

Povezani članci:

Vučić, Rama i Zaev utvrdili deklaraciju sa prioritetima i merama za unapređenje regionalne saradnje

Sastanak Vučića s Ramom i Zaevom u Ohridu

Tači odbio da ode u Ohrid: Ne možemo da budemo deo samita država koje nas ne priznaju

Vučić: Želimo da imamo i Prištinu u „mini Šengenu“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.