Dan Egipćana – Hodžić: Nevećinske zajednice marginalizovane; Jevtić: Stvoriti jednake uslove za sve

Danas se obeležava Dan Egipćana. Tim povodom, kosovska ministarka administracije i lokalne samouprave, Adrijana Hodžić, i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, ukazali su na probleme sa kojima se egipćanska zajednica suočava i složili se da je nepohodan zajednički rad na rešavanju istih.

Ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, čestitao je Dan Egipćana svim pripadnicima ove zajednice.

„Želim da vam čestitam ovaj dan i prenesem poruku mira i suživota a na svima nama je da tu poruku prosleđujemo, negujući dobre međusobne odnose, uvažavajući tuđe i drugačije, da svi zajedno, ma koje nacionalnosti bili, gradimo bolji i prosperitetniji život,” poručio je Jevtić.

Jevtić je dodao, da će ministarstvo na čijem je čelu nastojati da zaštiti sve nevećinske zajednice od bilo kog vida diskriminacije.

„Stalno podsećam na važnost stvaranja jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitet života egipćanske zajednice na Kosovu”, naglasio je.

Čestitke Egipćanskoj zajednici uputila je i ministarka MALS-a, Adrijana Hodžić.

Kako se navodi u saopštenju, Hodžić je prisustvovala sastanku u organizaciji Odbora za ljudska prava, rodnu ravnopravnost, nestala lica i peticije sa grupom žena iz Egipćanske zajednice „u cilju promovisanja prava i položaja žena”.

Ministarka je na sastanku „predstavila probleme i izazove sa kojima se žene susreću“ i pozvala sve prisutne da „svojim učešćem i većim zalaganjem doprinesu stvaranju boljih uslova i bolji položaj žena kako iz Egipćanske zajednice tako i iz ostalih zajednica na Kosovu”.

Hodžić smatra da „nisu samo žene, već da su i muškarci iz nevećinskih zajednica marginalizovani i suočeni sa socio-ekonomskim problemima”, da su nedovoljno zastupljeni u institucijama i da se takvi problemi moraju rešavati sa „većom odgovornošću“ i zajedničkim zalaganjem.

„Kada su nevećinske zajednice u pitanju, činjenica je da je Kosovo multietničko, ali da bi kao takvo i opstalo, neophodno je da učinimo više jedni za druge. Moramo na svim nivoima vlasti, kako lokalnim tako i centralnim, uključiti što veći broj službenika iz nevećinskih zajednica, ovde ću staviti akcenat na Egipćansku zajednicu, s obzirom na to da obeležavamo dan Egipćanske zajednice”, zaključila je Hodžić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.