Kosovski lideri primili osuđenog ratnog zločinca kao počasnog gosta

seljimi ramuš
Foto: Fejsbuk, Ramuš Haradinaj

Bivši komandant OVK, Suljejman Seljimi, osuđen na Kosovu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, otkako se nalazi na uslovnom otpustu čest je gost kosovskih lidera. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj „počastvovan ovom posetom“ primio je juče Seljimija u svom kabinetu. Veličanje lika i dela, osuđenog ratnog zločinca Seljimija, dosad nije izazvalo reakcije ni među kosovskim zvaničnicima niti predstavnicima civilnog društva.

Suljejman Seljimi: Ratni zločinac ili „General slobode“

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, juče je u svom kabinetu primio bivšeg komandanta OVK osuđenog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, Suljejmana Seljimija.

Vest o odobrenom uslovnom otpustu bivšem komandantu OVK pozdravio je lider opozicione LDK Isa Mustafa.

„Bilo mi je drago da čujem vest o oslobađanju generala Suljejmana Seljimija. General Seljimi je dao poseban doprinos ratu i miru,“ napisao je Mustafa na svom Fejsbuk profilu.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu saopštio da je počastvovan posetom „Generala slobode“ i dodao da će „pravo i istina Kosova uvek biti pobednički“.

Seljimi koji se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, 25. januara pušten je na uslovni otpust.

Istog dana, kosovski predsednik Hašim Tači primio ga je u svom kabinetu.

seljimi tači
Foto: Fejsbuk, Hašim Tači

„Sa živim herojem, komandant Suljejman Seljimi je na slobodi, Kosovo je bolje i bezbednije,“ napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Seljimi  je dobio i poziv za ispitivanje od strane Specijalnog suda. Trebalo je da bude ispitan 9. januara u Hagu, međutim, dva dana pred put, hospitalizovan je. Direktor ORL klinike u Prištini, Hajdin Tači, otkrio je tom prilikom da je Seljimi primljen sa simptomima „vrtoglavice i povraćanja“ te da može da se kreće „samo ako ima lekara pored sebe i ako prima terapiju“ kao i da u takvim okolnostima „on može da otputuje u Hag“ ali da bi morao „sve vreme da prima infuziju“. Ispitivanje je odloženo, a još uvek nema informacija kad će Seljimi i gde biti ispitan.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Suljejman Seljimi, Sami Ljuštaku
Foto: Kallxo

Kako bi proslavili uslovni otpust Seljimija, kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik PDK Kadri Veselji i bivši komandanti OVK okupili su se 26. januara u Broćni (selo u Srbici).

Sudski proces protiv Seljimija

Za vreme dok je služio kao ambasador u Tirani, EULEX je podigao optužnicu protiv Seljimija za ratne zločine u dva slučaja poznata kao „Drenica“ 1 i 2.

Na kraju oba procesa bivši generalni komandant KBS-a osuđen je na 14 godina jedinstvene kazne, za oba slučaja i to za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Vrhovni sud je 16. juna vratio na ponovno suđenje slučaj „Drenica 1“, slučaj u kojem je Apelacioni sud, Suljejmanu Seljimiju potvrdio kaznu od 6 godina zatvora za „mučenje civila“.

U međuvremenu je Vrhovni sud po drugi put Suljejmanu Seljimiju potvrdio jedinstvenu kaznu od 7 godina zatvora za ratne zločine u slučaju „Drenica 2“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.