Irinej: Podela Кosova i nove granice za SPC nisu prihvatljivo rešenje 

Patrijarh Irinej na jesenjem zasedanju FOTO SPC 2
Patrijarh Irinej na jesenjem zasedanju FOTO SPC 2

Podela Кosova i nove granice, o čemu neki govore, za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za većinu stanovništva, nisu prihvatljivo rešenje – Srbija bez Кosova i Metohije nije Srbija, izjavio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu za rusku agenciju „RIA Novosti“.

„Кao čovek kada mu izvade srce, on više nije živ čovek,“ rekao je patrijarh tokom svoje posete Moskvi.

On je istakao da je stav Srbije i SPC da se u potpunosti poštuje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 – da se osigura albanskom narodu puna sloboda i autonomija, ali da teritorija Кosova i Metohije ostane u okvirima Srbije.

„To je stav naše Crkve, a taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC,“ dodao je.

KoSSev: Patrijarh Irinej je više puta do sada isticao sličnu poruku, odnosno ponavlja ono što je poznato još od majskog apela Sinoda.

„Crkva nikada nije menjala svoj stav, njen je stav – tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar.“

„Nikakva podela. Ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, da bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce. Videćemo. Kuvaju se stvari, delimično se malo i menjaju, valjda ćemo isplivati iz ovog gliba u kojem jesmo,“ rekao je jesenas patrijarh u Gračanici.

Patrijarh Irinej se osvrnuo i na pitanje stvaranja „nove crkve“ u Ukrajini, rekavši da tek predstoji da se uvidi do čega će ta podela dovesti i kakve će biti krajnje posledice.

„Nažalost, već su određene posledice očigledne i plodove te podele osećamo,“ istakao je.

Upitan da prokomentariše hoće li srpski manastir Hilandar na Svetoj gori, koji se nalazi pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije priznati novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, patrijarh je rekao da Srpska pravoslavna crkva ne raspolaže novim informacijama po tom pitanju, kao i da se nada da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC.

Sputnjik

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.