YIHR: Ratnim zločincima nije mesto u Vladi Kosova; Haradinaj: Seljimi ne duguje ništa pravdi

seljimi ramuš
Foto: Fejsbuk, Ramuš Haradinaj

Vest je ažurirana

Nakon što je portal Zeri preneo izjavu šefa kabineta kosovskog premijera, Avnija Arifija, da će osuđeni ratni zločinac Suljejman Seljimi, koji se trenutno nalazi na uslovnom otpustu, biti politički savetnik Ramuša Haradinaja koju je preneo i naš portal, danas su se oglasile i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Kosova i Srbije. Izrazile su osudu i snažno protivljenje odluci premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, navodeći da takva oduka „ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti Vlade pravdi, pomirenju i miru“.

YIHR: Osobama koje su počinile ratne zločine nije mesto u institucijama Kosova

Inciijative mladih za ljudska prava Kosova i Srbije pozvale su sve političke aktere na Kosovu da se prestane sa glorifikacijom ratnih zločinaca u političkom i javnom životu i da umesto toga, njihov glavni fokus treba da bude na prepoznavanju i postizanju pravde za žrtve, preživele i nestale osobe iz rata na Kosovu.

15:06 Ramuš Haradinaj: Suljejman Seljimi ništa ne duguje pravdi

„Suljejman Selimi ništa ne duguje pravdi, i svi ga veoma poštuju. Niko nije pobegao od pravde,“ reakcija je Haradinaj nakon sastanka vlade povodom današnjeg saopštenja Inicijative mladih za ljudska prava Srbije i Kosova, prenosi Koha.

„Osim što ga je premijer Kosova Haradinaj velikodušno prihvatio u svoj kabinet, drugi državni zvaničnici su nakon njegovog otpusta posetili Selјimija i opisali ga kao heroja albanskog naroda. Predsednik Kosova, Hašim Tači, rekao je da je ‘sa živim herojem na slobodi, generalom Sulejmanom Seljimijem, Kosovo bolje i bezbednije.

Ovakve izjave su u najmanju ruku zabrinjavajuće i  strogo neprihvatljive. Osobama koje su počinile ratne zločine nije mesto u državnim institucijama Kosova. Odluka o imenovanju Seljimija za političkog savetnika ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti Vlade pravdi, pomirenju i miru,“ navodi se u zajedničkom saopštenju Inicijativa.

FHP Kosovo: Nije moralno ispravno

Povodom ovog slučaja danas smo razgovarali i sa Bekimom Bljakajom, direktorom kosovskog Fonda za humanitarno pravo.

Bljakaj navodi da nije siguran da li je Haradinajevu ponudu Seljimi prihvatio, odnosno da li je ta saradnja i ozvaničena, ali dodaje da je to „nedopustivo“.

Prema kosovskom Zakonu o radu, jedan od predviđenih razloga za prestanak radnog odnosa sadržan u čl. 67 (1.6) navodi da se ugovor o radu prekida ukoliko zaposleni odlazi na izdržavanje kazne koja će trajati duže od šest meseci. Advokat Nebojša Vlajić, smatra da u ovom slučaju, istom logikom, Seljimi ne bi mogao ni da zasnuje radni odnos s obzirom na to da se još uvek nalazi na izdržavanju kazne – Seljimi se nalazi na uslovnom otpustu do 30. oktobra 2020. godine.

„Sigurno je da je premijer ponudio mesto savetnika Seljimiju. Moj stav i stav organizacije je da je ovo zapravo nedopustivo, da je neko ko je pravosnažno osuđen za ratni zločin ne bi trebalo nikako da ima bilo kakvu institucionalnu funkciju,a još manje vrlo važnu funkciju savetnika premijera,“ rekao je Bljakaj za KoSSev.

Dodaje da bez obzira na to da li zakon dozvoljava stupanje u radni odnos osobe koja je na uslovnom izdržavanju kazne ili ne, to svakako nije moralno ispravno.

Seljimi koji se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, pošto je odslužio više od 5 godina zatvora u ukupnom trajanju od 7 godina pušten je na uslovni otpust 25. januara. 

Nakon toga Selijimi je bio gost kosovskog predsednika, premijera, predsednika skupštine i lidera najveće opozicione stranke LKD, Ise Mustafe, a organizovano je i slavlje povodom puštanja na uslovni otpust kojem su prisustvovali visoki kosovski zvaničnici. Sam Seljimi opisivan je kao „general slobode“ i „živi heroj“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.