Načelnici kosovsko-metohijskih okruga: Nadamo se da će nas Vučić obići tokom kampanje „Budućnost Srbije“

Beograd Pristina,Mapa

Manje od dva dana nakon najave posete predsednika Srbije okruzima u centralnoj Srbiji i na Kosovu, po prvi put, nakon više godina tišine, oglasili su se saopštenjem načelnici pet kosovsko-metohijskih okruga. Uoči posete do koje bi moglo doći u martu poručuju da su zabrinuti „zbog načina na koji se radikalni akti Prištine, poput taksi na robu iz centralne Srbije, poziva na nasilno ujedinjenje Mitrovice i pokušaja nelegalnog prisvajanja Trepče, odražavaju na društvenu klimu i svakodnevni život srpskog naroda,“ prenose Večernje Novosti, pozivajući se na saopštenje dostavljeno Tanjugu.

Sastanak o političko-bezbednosnoj situaciji organizovali su načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević, načelnik Kosovskog okruga Srđan Petković, načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Vaso Jelić i načelnik Prizrenskog okruga Jovica Budurić.

Okupljeni načelnici su konstatovali da je „političko jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku najjači odgovor na seriju provokacija Prištine“, a smatraju i da je „neophodno sprečiti pokušaje da se veštačkim stvaranjem nejedinstva otupe volja i kapacitet našeg naroda za odupiranje sve snažnijim pritiscima“.

One koji „položaj srpskog naroda u pokrajini zloupotrebljavaju“ osuđuju i poručuju da „jedini način da se osigura opstanak našeg naroda jeste tretiranje tog pitanja kao najvišeg državnog i nacionalnog prioriteta“.

Četvoro načelnika su najzad izrazili nadu da će predsednik Vučić u sklopu kampanje „Budućnost Srbije“ biti u prilici da poseti i neki od kosovsko-metohijskih okruga, jer, kako se navodi, „građane u našoj južnoj pokrajini ništa toliko ne učvršćuje u nameri da istraju koliko uverenje da je Srbija u svakom smislu prisutna na ovim prostorima“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.