Dačić: Ako Priština nastavi po starom, teško do nastavka dijaloga

dačić
FOTO: FoNet/Slobodan Miljević

Ministar spoljih poslova, Ivica Dačić, izjavio je da izjave i poruke koje dolaze iz Prištine pokazuju da njima više nije stalo do dijaloga i da, ako tako nastave, Srbija nije optimista što se tiče njegovog nastavka.

„Njihovi jednostrani akti pokazuju da je Priština ta koja je glavni faktor nestabilnosti. Podnošenje krivične prijave protiv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, izjava Kurtija, to je očigledan pokazatelj da im nije stalo do dijaloga i kompromisa“, rekao je Dačić uoči sednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS).

Kako je rekao, „ako tako nastave“, Srbija nije optimista što se tiče nastavka dijaloga.

Upitan da li očekuje da još neka zemlja povuče priznanje Kosova, Dačić je rekao da će Srbija nastaviti sa svojom politikom i da veliki broj zemalja uviđa da je odluka o priznanju Kosova bila preuranjena.

„Da bi neko nešto izglasao u UN mora da ima najmanje 97 glasova. Mi moramo da obezbedimo da Kosovo to nema“, rekao je Dačić.

On je kazao i da pet zemalja ima takvu poziciju prema Kosovu da se ne zna kako će glasati u Ujedinjenim nacijama.

Rekao je i da ima zemalja koje su priznale Kosovo, ali da o tome nemaju pismenu odluku, kao i da su neke priznale ali glasaju protiv Kosova.

Veliki broj zemalja uviđa da je prizanje Kosova bilo preuranjeno

Srbija će nastaviti s politikom povlačenja priznanja Kosova, jer veliki broj zemalja uviđa da je takva odluka bila preuranjena, kaže Dačić, prenosi RTS.

„Te zemlje imaju slične probleme kao i Srbija, oko svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i govore o tome da će podržati kompromisno rešenje do koga se dođe, a za to vreme povući će ili suspendovati ranije donete odluke“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, te zemlje su suočene sa ogromnim pritiscima, i naveo je primer da je, navodno, predsednika Naurua sutradan posle note o povlačenju priznanja, pozvao ambasador SAD u Australiji kojeg je interesovao taj postupak.

„SAD u celoj ovoj svetskoj krizi bave se da li Nauru priznaje Kosovo ili ne priznaje, ali njima je to dozvoljeno, a mi kad zovemo, mi ne smemo, e pa, to neće moći. Ja sam zahvalan predsedniku Vučiću što je dao instrukciju da se radi na povlačenju priznanja, zato što je to od velikog državnog i nacionalnog interesa“, rekao je Dačić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.