Haradinaj i zvanično kandidat AAK za kosovskog predsednika

Haradinaj
FOTO: KoSSev

Upravni odbor Alijanse za budućnost Kosova (AAK) nominovao je na jučerašnjem sastanku svog lidera, Ramuša Haradinaja, za kandidata za kosovskog predsednika. Zatražili su da ukoliko razgovori o rekonstrukciji vlade uključe i pitanje predsednika, kandidat za predsednika bude upravo Haradinaj.

Na istom sastanku, Haradinaj je ovlašćen i da u ime ove stranke pregovara o eventualnoj rekonstrukciji koalicione vlade sa LDK, NISMA-om, Srpskom listom i drugim manjinskim strankama, kao i izboru za predsednika.

Kosovski predsednik ne bira se direktno na izborima, već ga biraju poslanici kosovske skupštine.

Haradinaj je i prvi zvanični kandidat jedne partije za predsednika, a debata o predsedniku počela je iznova da se otvara sa glasinama o rekonstrukciji kosovske vlade, odnosno priključivanju PDK toj vladi.

Mandat trenutnog kosovskog predsednika, Hašima Tačija, traje do februara 2021. a kako je naveo član predsedništva AAK i potpredsednik kosovske vlade, Besnik Tahiri, do izbora bi najranije moglo doći oktobra ove godine, a najkasnije marta sledeće.

U slučaju izbora na mesto predsednika, kandidat je u obavezi da da ostavku na stranačke funkcije, a ukoliko kandidat ne bude izabran, funkciju predsednika privremeno vrši predsedavajući kosovske skupštine.

Povezani članci:

PDK: Neetična bilo kakva diskusija o poziciji predsednika

Mustafa: Razgovaraću sa partnerima da nam se pridruži PDK; Haradinaj najavljuje kandidaturu za poziciju predsednika

„Trka“ za kosovskog predsednika najranije u oktobru

Haziri najavljuje „razvoj događaja u vezi sa Specijalizovanim većima“ i prekomponovanje u vladajućoj koaliciji

Mustafa: LVV nudi samo karantin

Za zahtev za svrgavanje vlade LVV ima potpise samo poslanika svoje parlamentarne grupe, treba im još 9

LVV pokreće predlog za izglasavanje nepoverenja vladi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.