LVV pokreće predlog za izglasavanje nepoverenja vladi

Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Opoziciona stranka Samoopredeljenje (LVV) planira da podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja Hotijevoj vladi, javlja Koha.

Ovo je na današnjoj konferenciji ove stranke najavio poslanik Redžep Seljimi (Rexhep Selimi), koji je rekao da je LVV već počela sa prikupljanjem potpisa.

„Od danas Samoopredeljenje počinje prikupljati potpise za pokretanje nepoverenja Vladi“, rekao je Seljimi.

Upitan da li imaju podršku drugih stranaka za ovaj predlog, Seljimi tvrdi da su dobili dovoljno glasova za rušenje „Hoti“ vlade, bez preciziranja da li imaju podršku PDK ili ne.

Poslanica Arberie Nagavci (Arbërie Nagavci) nazvala je aktuelnu vladu „neustavnom i nelegitimnom“.

„Ova vlada je neustavna i nelegitimna. Dokazala je da je nesposobna da upravlja zemljom. Kosovu je potrebna vlada koja je dokazala da može upravljati čistim rukama“, rekla je Nagavci.

„Izostankom planiranja za borbu sa pandemijom, ova vlada je srušila ionako krhki zdravstveni sistem naše zemlje. Imamo desetine smrtnih slučajeva dnevno. Nema plana. Nema plana za oporavak. Radnici, preduzeća i većina građana i dalje trpe posledice pandemije, vlada zemlju vodi u humanitarnu katastrofu. Obustavili su proces vetinga, što znači da ne žele nezavisno sudstvo jer ne žele ni promene već da se ovako nastavi. Isto su uradili i sa preduzećima. Nezavisni odbori koje je imenovala Kurtijeva vlada otpušteni su bez ikakvog obrazloženja kako bi u njih bili dovedeni stranački ljudi. Ova vlada nema načina da nas predstavlja na međunarodnoj sceni. Među prvim odlukama je bilo ukidanje reciprociteta. Takođe se odustalo od članstva u međunarodnim organizacijama. Iako bez platforme, ova Vlada pokušava da pokaže da pregovara sa Srbijom. Kao predstavnik Kosova imenovan je čovek koji nema legitimitet. Kosovu je uvek bila potrebna dobra vlada, ali sada više nego ikad pre. Vlada koja je dokazala da zna voditi čistih ruku, zna kako se upravlja pandemijom i kojoj je javni interes na prvom mestu.“

LVV je takođe iznelo kritike na račun upravljanja pandemijom COVID-19. Prema mišljenu poslanika LVV, zemlja ide ka humanitarnoj katastrofi.

Podsećamo da je u martu ove godine vlada „Kurti“ svrgnuta na predlog o izglasavanju nepoverenja od strane LDK, njenog tadašnjeg partnera, nakon niza sukoba jednih sa drugima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.