„Trka“ za kosovskog predsednika najranije u oktobru

Foto: KoSSev

Mandat kosovskog predsednika ističe februara naredne godine a izbor novog predsednika tema je još od postizbornih dogovora o formiranju vlade.

Kosovskog predsednika biraju poslanici kosovske skupštine zbog čega je njegov izbor stvar političkog dogovora parlamentarnih stranaka. Ovo pitanje, odnosno zahtev za podršku kandidata LDK za predsednika dugo je otežavalo koalicione pregovore LDK i LVV krajem prošle i početkom ove godine i na kraju je ipak ostalo nerazrešeno.

Debata o predsedničkom kandidatu sada se ponovo pokreće, opet je deo kombinatorike unutar vladajuće koalicije, ali između drugih koalicionih partnera, budući da je LDK oborio sopstvenu vladu sa LVV u martu.

Član predsedništva AAK i potpredsednik kosovske vlade, Besnik Tahiri, rekao je u intervjuu na televiziji T7 da su predsednički izbori neizbežni, te da mogu biti organizovani najranije u oktobru, ili najkasnije do 21. marta sledeće godine.

On podržava kandidaturu lidera svoje stranke, Ramuša Haradinaja, za predsednika.

„Ja sam za Ramuša Haradinaja za predsednika. Lično to podržavam. Kao prvo, država je ta koja bi pobedila. A kao drugo, ideja da se predsednik bavi bilo kojom temom. Ko gubi? Samo Alijansa za budućnost Kosova“, rekao je Tahiti.

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama, mesto predsednika je tačka u navodnim raspravama o proširivanju vladajuće koalicije LDK, AAK, NISMA-e, Srpske liste i drugih manjinskih stranaka, pridruživanjem PDK.

Dok su zvaničnici LDK i NISMA već otvoreno pozdravili ideju da se PDK pridruži vladajućoj koaliciji, zvaničnici PDK su do juče tvrdili da će ostati u opoziciji.

Međutim,  Džavit Haljiti, jedan od osnivača i najstarijih lidera stranke, izneo je u intervjuu za TV Dukagjini prvo oprečno mišljenje.

„Da, PDK mora da se pridruži Hotijevoj Vladi“, rekao je Haljiti, prenosi Gazeta Express.

U slučaju izbora na mesto predsednika, kandidat je u obavezi da da ostavku na stranačke funkcije, a ukoliko kandidat ne bude izabran, funkciju predsednika privremeno vrši predsedavajući kosovske skupštine.

Povezani članci:

Haziri najavljuje „razvoj događaja u vezi sa Specijalizovanim većima“ i prekomponovanje u vladajućoj koaliciji

Mustafa: LVV nudi samo karantin

Za zahtev za svrgavanje vlade LVV ima potpise samo poslanika svoje parlamentarne grupe, treba im još 9

LVV pokreće predlog za izglasavanje nepoverenja vladiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.