Redovi u muzeju: Velika zainteresovanost za maske s motivima iz umetnosti

FOTO: Nova.rs

Reakcija ljubitelja umetnosti na odluku Narodnog muzeja u Beogradu da posetiocima ponudi maske za zaštitu od koronavirusa sa motivima umetničkih dela koja čuvaju u kolekcijama je više nego iznenadila zaposlene u ovoj ustanovi. Nakon što se za maske pročulo, pred Narodnim muzejom prave se i redovi.

„Ovo nije bio neki poseban iskorak, nego odgovor na pandemiju. Kada je Muzej postao dostupan za posete, ubrzo smo počeli da razmišljamo društveno odgovorno. Pošto je nošenje maski obavezno, napravili smo ih sa jednim, dva motiva i dali smo ih u prodaju u muzejskoj suvenirnici. Sada je na njima dvadesetak motiva. Ne znamo šta se dogodilo, ali je juče i danas interesovanje kulminiralo i naši posetioci stajali su u redu da bi došli do njih”, rečeno je iz Narodnog muzeja juče.

Na maskama su motivi iz muzejskih kolekcija domaće i strane umetnosti iz različitih perioda, od Direrovog „Trećeg čvora” do dela modernista, zenitista, Pita Mondrijana ili Eroa.

Iz Muzeja kažu da poručuju po 1.000 komada, a da su za poslednja dva dana prodate skoro sve. Novi „kontigent” trebalo bi da stigne u narednih nekoliko dana, što zavisi od jedne beogradske firme od koje ih poručuju, navode u ovoj ustanovi kulture.

Mnogi pratioci stranica Narodnog muzeja na društvenim mrežama javljali su se sa pitanjem da li je moguće organizovati i dostavu preko interneta, u drugim gradovima i inostranstvu. U Muzeju navode da to za sada, na žalost, nije moguće.

„Prvo bi trebalo da ih imamo u centralnoj zgradi, na Trgu republike, a dešava se, kao sada, da ih i tu ponestane. Ideja nam je bila da ponudimo neku upotrebnu stvar koja će ujedno biti i uspomena za posetioce. Cena od 200 dinara je takva da na njima ne zarađujemo. To svakako i nije proizvod na kome bi bilo ko trebalo da zarađuje“, ističu u Muzeju.

Nova.rs

Pročitajte još:

Nove maske sa motivima umetničkih dela u Narodnom muzeju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.