Za zahtev za svrgavanje vlade LVV ima potpise samo poslanika svoje parlamentarne grupe, treba im još 9

Aljbuljena Hadžiu
Foto: KoSSev

Pokret Samoopredeljenje (LVV) najavio je u četvrtak da počinje da prikuplja potpise za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika u LVV poslaničkoj grupi.

Članica Samoopredeljenja i bivša kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) rekla je za Oranews da se do sada nijedna opoziciona partija nije priključila inicijativi LVV.

„Da formalno podnesemo zahtev potrebno nam je 40 potpisa, a naša grupa broji 31 poslanika, tako da nam treba još 9 potpisa. Onda nam je u parlamentu potreban 61 glas kako bi predlog bio prihvaćen. U kontaktu smo sa drugim političkim strankama, i onim u opoziciji i onima na vlasti, dostavili smo im spisak tačaka ove inicijative i pozvali ih da doprinesu ukoliko žele da joj se pridruže. Do sada niko nije ponudio savršeno rešenje što i nije čudno. Najveći izazov sada je prikupljanje devet glasova, a jednom kada dospe do skupštine, situacija će ići u korist ovom predlogu“, smatra Hadžiju.

Kada je ovaj pokret prošle nedelje najavio na konferenciji da će pokrenuti inicijativu rušenja vlade Avdulaha Hotija, najveći broj kritika uputili su na račun onoga što vide kao njenu nelegitimnost i loše upravljanje pandemijom. Međutim, ni kritike na račun dijaloga, odnosno to što se vodi, kako kažu, bez platforme i što je Kosovo odustalo od članstva u međunarodnim organizacijama, nisu izostale.

I Hadžiu je navela da je upravljanje pandemijom jedna od ključnih stvari zbog kojih nemaju poverenja u vladu.

„Situacija je bila pod kontrolom pre nego je ova vlada došla na vlast, a sada je u potpunosti razorena“, rekla je ona za Oranews prenosi Koha.

Ukoliko LVV prikupi najpre dovoljno potpisa za stavljanje na dnevni red skupštine zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi, a potom i dovoljno glasova za usvajanje predloga u skupštini, biće to druga oborena vlada na Kosovu u vreme pandemije. Inicijativu za obaranje prethodne, i to vlade LVV, pokrenuo je upravo sadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.