Mustafa: Razgovaraću sa partnerima da nam se pridruži PDK; Haradinaj najavljuje kandidaturu za poziciju predsednika

Isa Mustafa
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Iako opoziciona PDK zvanično negira da će se pridružiti vladajućoj koaliciji, stranke u ovoj koaliciji svakodnevno iznose suprotne najave. Poslednju u nizu izneo je predsednik LDK, Isa Mustafa. Mustafa je ujedno izjavio da koalicioni partneri neće još uvek razgovarati o odabiru novog predsednika, dok je, sa druge strane, predsednik AAK, Ramuš Haradinaj, najavio da je već dobio poverenje svoje stranke da se kandiduje za predsednika.

Mustafa je danas najavio da će se ubrzo sastati sa koalicionim partnerima kako bi razgovarali o uključivanju ove stranke u vladu predvođenu Avdulahom Hotijem.

Tvrdi da još uvek nije razgovarao sa predstavnicima PDK o ovom pitanju.

„Ne, nismo razgovarali, ali ću sesti sa svojim partnerima, sa g. Haradinajem, sa g. Ljimajem, sa premijerom, kako bismo razgovarli o svim pitanjima. Verujem da su sva pitanja rešiva“, objasnio je Mustafa.

Podsetimo, Mustafa je i juče najavio sastanak koalicionih partnera, koji bi se održao nakon što se kosovski premijer, Avdulah Hoti, oporavi od Covid-19.

Mustafa je ujedno za T7 poručio da odabir novog predsednika za sada nije tema o kojoj bi koalicioni partneri mogli da razgovaraju, ali je i naznačio da se to može promeniti, ukoliko Specijalizovana veća potvrde optužnicu protiv Hašima Tačija.

„Odabir predsednika – još uvek nije tema, do aprila sledeće godine predsednik je Tači. Čekamo odluku suda, (Specijalizovanih veća), da li će biti potvrđena (optužnica), voleo bih da se to ne dogodi“.

Haradinaj spreman za razgovore o rekonfiguraciji vlade i o mestu predsednika

Iako Mustafa tvrdi da koalicioni partneri za sada neće razgovarati o poziciji predsednika Kosova, predsednik AAK, Ramuš Haradinaj, već najavljuje da je spreman da razgovara o ovoj temi, te da veruje da će on biti kandidat ispred svoje stranke. Haradinaj je ujedno spreman i za razgovore o rekonfiguraciji vlade.

„Zahvaljujem upravnom odboru na ukazanom poverenju, na ovlašćenju koje su mi dali za eventualne razgovore u ime Alijanse za rekonfiguraciju vlade, uključujući i pitanje predsednika. Verujem da ću biti kandidat za predsednika ako se o tome razgovara na osnovu Ustava, velika je odgovornost i posebna čast“, poručio je, između ostalog, Haradinaj, nakon završenog sastanka rukovodstva AAK.

Ujedno se oglasio i potpredsednik AAK, Ardian Đini koji je izjavio da će Ramuš Haradinaj razmotriti sa koalicionim partnerima mogućnost da on bude kandidat za predsednika, s obzirom na to da, poručuje, u Savetu AAK-a postoje glasovi da lider ove stranke bude kandidat za predsednika Kosova.

Đini je rekao da su tokom sastanka predsedništva stranke razgovarali o tome, te da se nadaju se da će političke stranke naći način da izaberu predsednika, bez izlaska na izbore.

Na sastanku rukovodstva AAK vođeni su razgovorio i o upravljanju pandemijom, ekonomskom oporavku, ali i dijalogu između Beograda i Prištine koji bi, kako je saopštio Haradinaj trebalo da rezultira sporazumom – „priznanjem u postojećim granicama“.

Za razliku od Mustafe, član predsedništva AAK, potpredsednik kosovske vlade, Besnik Tahiri, izjavio je prethodno u intervjuu za istu televiziju da su predsednički izbori neizbežni, te da mogu biti organizovani najranije u oktobru, ili najkasnije do 21. marta sledeće godine.

Ujedno je i on poručio da podržava kandidaturu lidera svoje stranke, Ramuša Haradinaja, za predsednika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.