Haziri najavljuje „razvoj događaja u vezi sa Specijalizovanim većima“ i prekomponovanje u vladajućoj koaliciji

Ljutfi Haziri
FOTO: Koha

Očekuje se da će biti novih događaja u vezi sa Specijalnim sudom ove nedelje, najavio je gostujući juče na novootvorenoj televiziji Kanal 10 član predsedništva LDK, Ljutfi Haziri.

U izjavi za Kanal 10 rekao je da je „predstojeća nedelja ključna za format vlade i da to takođe zavisi i od razvoja događaja do kojih će doći u vezi sa Specijalizovanim većima“.

U kosovskim medijima se sve više govori o mogućnosti pridruživanja PDK vladajućoj koaliciji. Sami predstavnici PDK o tome ne govore, navodeći da su od završetka izbora rekli da će biti u opoziciji, ali i lider LDK, Isa Mustafa, kao i Haziri najavljuju tu mogućnost.

„Čak iako se PDK ne pridruži, vlada će nastaviti da funkcioniše“, ipak ocenjuje Haziri za Kanal 10, prenosi Insajderi.

I NISMA je zainteresovana da se PDK pridruži vladajućoj koaliciji. Njihovi predstavnici procenjuju da će se na taj način ostvariti jedinstvo u dijalogu sa Srbijom.

„Mi mislimo da bi i PDK trebalo da bude deo ove vlade, jer želimo da budemo jedinstveni kada se suočimo sa Srbijom u dijalogu i svaki politički subjekat treba da se pridruži toj ideji, kako bi glavni cilj bio priznanje dveju zemalja“, rekla je u intervjuu za KosovaPress, Albuljena Baljaj Haljimaj (Albulena Balaj-Halimaj) potpredsednica kosovske vlade iz NISMA-e.

S druge strane, opoziciono Samoopredeljenje pokrenulo je inicijativu za svrgavanje vlade. Međutim, od 40 potpisa koliko im je potrebo za iznošenje te inicijative na dnevni red skupštine, prikupili su 31, odnosno samo potpise poslanika sopstvene poslaničke grupe, dok podrška drugih opozicionih stranaka za sada izostaje.

Kada je rad Specijalizovanih veća u pitanju, avgust bi zaista i mogao biti mesec prvih pravosnažnih optužnica, budući da ovog meseca ističe šestomesečni rok u kojem sudija treba da potvrdi optužnicu podnetu u februaru. S druge strane, i lider PDK Kadri Veselji, kao i bivši lider ove partije, kosovski predsednik, Hašim Tači, čekaju na odluku suda u vezi sa optužnicom podnetom protiv njih aprila ove godine.

Povezani članci:

Mustafa: LVV nudi samo karantin

Za zahtev za svrgavanje vlade LVV ima potpise samo poslanika svoje parlamentarne grupe, treba im još 9

LVV pokreće predlog za izglasavanje nepoverenja vladiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.