Godišnjica početka NATO bombardovanja obeležena i u Somboru; Vučić: Pre 24 godine umrlo međunarodno pravo

FOTO: Preuzeto sa Nova.rs/Printscreen/RTS

Dvadeset četvrti mart – dan kada je započeto bombardovanje SR Jugoslavije obeležava se širom Srbije u znak sećanja na nastradale tokom vazdušnih napada koji su trajali 78 dana. Tako je danas pomen održan na više lokacija, a centralno obeležavanje održalo se u Somboru, gradu u Srbiji na koji su pale prve bombe.

Pomen na gradskom trgu Svetog Đorđa u Somboru održao je Partijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom, koji se potom obratio okupljenima.

Patrijarh srpski poručio je da su svetu najpotrebniji mir i razumevanje, te da „treba istrajati na putu pregovora i ne prihvatati ultimatume“.

„Mislim na ultimatume i ucene koji podrazumevaju poklanjanje sebe i svoga, odricanje od sebe i svoga. Dajmo sve od sebe da ostanemo za stolom koji će očuvati mir i nama i svima oko nas, jer ako se ovde opet pokrene spirala zla, nema sumnje da ćemo svi biti potpuni gubitnici“, kazao je.

Centralnoj ceremoniji prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da je pre 24 godine „umrlo savremeno međunarodno pravo“.

Kazao je i da je „agresija“ pokrenuta iz dva razloga – „da pokažu da su najjači i mogu sve, i da otmu Kosovo i Metohiju“.

“Nemojte da izmišljaju priče i razloge, danas je na KiM više Albanaca nego tada, samo Srba je trostruko manje i baš ih briga što Srba nema, onih 40.000 u Prištini i što je opustela, što u Peći nema Srba, što ih gotovo nema u Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu. Ne tiče ih se, samo da dobiju opravdanje za sve što su učinili“, kazao je.

„Izmislili su sve, nije ga (genocida prim.red) nikada bilo osim kod albanskih poslušnika. Vi ste naoružavali odmetničke grupe u jednoj suverenoj zemlji koja ni pedljom nije kročila na teritoriju neke druge zemlje. Kada niste dobili odobrenje UN onda ste rekli, a zašta nam je potrebno, mi ćemo to sami, nas 19 velikih, najačih i najmoćnijih. I napašćemo malu slobodnu i slobodarsku Srbiju. I naučićemo ih pameti jednom i zauvek. 24 godine je prošlo, kidali ste nam delove teritorije, ubili ste nam 79 dece, 2,500 ljudi, i ne samo civila, već i vojnika i policajca. Ko ste vi da nam ubijate vojnike i policajce koji su na svojoj teritoriji i svojoj zemlji? Odakle vama pravo da ubijate naše vojnike i policajce? Ko vam je to pravo dao? Je li naš vojnik išao u Masačusets ili Anadoliju da ubija nekoga, je li on napao nekoga ili je išao na svoju dužnost? I jeste li nas naučili pameti, prkosni i slobodarski duh lomili ste i lomili, ali ga nikada niste slomili“.

Srpski predsednik ujedno je poručio i da se mir mora čuvati, te da Srbija neće nikakve sukobe, „ali da ne treba igrati sa crvenim linijama i dalje pritiskati, jer će onaj ko to radi dobiti odgovor ponosite, dostojanstvene i junačke Srbije“.

Na trgu u Somboru bili su i premijerka Ana Brnabić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i predstavnici Vlade Srbije i mnogi drugi zvaničnici i predstavnici verskih zajednica, te veliki broj građana.

Simbolično se na kratko oglasila i sirena za vazdušnu uzbunu, a na video bimu emitovane su scene oružanih sukoba na Kosovu 1999. godine, te bombardovanja Jugoslavije.

Dvadesetčetvrtu godišnjicu obeležila je i Vojska Srbije, komemorativnim skupovima u komandama, jedinicama i vojnim ustanovama, kao i polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležja poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je učestvovao na komemorativnom skupu u kasarni „Banjica“ u Beogradu.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević položio je venac kraj spomen-obeležja „Herojima 37. motorizovane brigade“ u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški.

U ime Vlade Republike Srbije, venac je kod Spomenika deci stradaloj u NATO agresiji, u beogradskom parku Tašmajdan, položio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković.

Kako je na Kosovu proteklo današnje obeležavanje 24. godišnjice NATO bombardovanja pročitajte u:

U K.Mitrovici obeležena 24. godišnjica NATO bombardovanja

I u Prištini se obeležava 24. Mart: „Napadi NATO-a su došli kao napadi od Boga“

24. Mart obeležen parastosima za stradale u Gračanici, Zvečanu, Žerovnici, Z.Potoku i K.Mitrovici

Američki ambasador u BG uputio saučešće porodicama poginulih u ratovima i NATO bombardovanju

24 godine od kada su prve NATO bombe bačene na SRJPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.