Rama i posle govora u SE, ponovo o „sramoti“ SE sa Martijevim izveštajem i ispravlja MZ da se ne kaže „Kosovo“, već „Kosova“


Albanski premijer Edi Rama iskoristio je još jednu međunarodnu arenu da ispravi, kako je sam okarakterisao one koji „zastupaju nezavisnost Kosova“, u tome da ne koriste reč „Kosovo“, već „Kosova“. Ovaj prvi termin je, upozorio je Rama, „srpska propaganda“ koja i kod njega ponekad uzima danak – da i on izgovori Kosovo.

Posle onoga što je sam opisao kao „istorijski“ govor u Savetu Evrope, pre šest meseci, premda ga je deo javnosti video kao „skandal“, Rama je ovog puta imao potrebu da koriguje takođe bivšeg evropskog poslanika koji mu je postavio pitanje da li Albanija može da odigra neku posebnu ulogu i pomogne svom prijateljskom susedu – Kosovu.

„Pre svega nije Kosovo, već Kosova. Kosovo je srpski način da ga nazovete. Dakle, vi zastupate nezavisnost Kosova, molim vas i ponizno vas molim, to nije vaša greška, propaganda je dobro uradila posao – i ja ponekad kažem Kosovo, dakle Kosova!“, kazao je Rama, pa nastavio sa još nečim što mu smeta:

„Ne, nemojte se izvinjavati. Dakle Kosova nije prijateljska zemlja. Ona je sestrinska, bratska zemlja, kako god, ali nije prijateljska zemlja. Mi smo jedno. I iz nekog razloga živimo u dve zemlje. Dakle, mi Albanci imamo dve zemlje, četiri premijera na Balkanu, nešto što ne bi trebalo da bude u redu ali tako je i radimo sve što možemo da pomognemo i pozdravljamo sve što mogu da urade da nam pomognu. Mi smo jedno. Imamo granicu, neka pravila da poštujemo, ali smo jedno“.

Rama je ovako odgovarao u panelu u sali Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u Londonu.

I u spomenutom govoru u Savetu Evrope, u oktobru prošle godine, iako je tada kazao da želi da Evropu „poštedi lekcija istorije“, ipak je ‘održao čas’ – iz istorije, etike, analogije, i kako to Rama sagledava, – ispravnom izgovaranju reči. Pa je tako i sali Saveta Evrope prisutne opominjao da se „ne kaže Kosovo“, već „Kosova“ i „Republika Kosova“.

Deo javnosti, uključujući i stručnu zamerili su mu što je zapravo u govoru pokušao „podrije rad Specijalizovanih komora“. I danas je u vezi sa svojim govorom u Savetu Evrope odgovarao na pitanje o „mogućim posledicama“.

Kosovska javnost je dominantno nakon govora u oktobru dočekala Ramin govor kao „herojski čin“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.