I u Prištini se obeležava 24. Mart: „Napadi NATO-a su došli kao napadi od Boga“

FOTO: Kabinet kosovske predsednice

Na današnji dan, pre 24 godine, prve NATO bombe bačene su na bivšu Jugoslaviju. Kao i godinama unazad, srpski i albanski narod obeležavaju 24. mart ali ga doživljavaju na suprotstavljen način i to bez isticanja o stradanju druge strane. Srbi ga se, sa jedne strane, sećaju kao tužne godišnjice u kojoj su pored vojske stradali i civili, a sa druge, Albanci ovaj dan doživljavaju kao spas od stradanja u Miloševićevom režimu, kraj „srpskog genocida na Kosovu“ i konačno oslobođenje.

U istom stilu, povodom obeležavanja 24-godišnjice NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju, oglasila se jutros na Tviteru kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

„Na današnji dan pre 24 godine, naši saveznici u NATO-u su se okupili da okončaju brutalnost genocidnog režima. Intervencija je spasila milione života, ali je takođe utrla put ka svetlijoj, prosperitetnijoj i mirnijoj budućnosti naroda Kosova i regiona. Večno smo zahvalni“, napisala je ona.

Ona je potom uz ambasadore zemalja Kvinte, američkog, francuskog, britanskog i nemačkog ambasadora u Prištini – odala poštu NATO vojnicima poginulim na Kosovu.

U svom govoru kazala je da je „volja naroda Kosova za slobodom dobila odgovarajuću podršku od zapadnog sveta koji se opredelio za pravu stranu istorije, na stranu pravde“.

Podsetila je na, kako je navela, reči nekadašnjeg predsednika SAD, Bila Klintona, izgovorenih na dan početka bombardovanja:

„Naše oružane snage pridružile su se našim NATO saveznicima u vazdušnim udarima na srpske snage odgovorne za brutalnosti na Kosovu“.

NATO je, ističe Osmani, sprečio „zločinački režim da etnički očisti narod Kosova“.

„Zato smo im uvek zahvalni. 24. mart je dan preokreta, nade i slobode. Ponavljaćemo ponovo i ponovo da je narod Kosova bio žrtva 1999. godine, dok je Srbija bila agresor. Ovako će uvek biti u analima istorije“.

Poručila je da je i dalje „slobodnom svetu“ potrebno jedinstvo u vremenu „pretnji za sve“.

„Moramo dokazati da mir i sloboda nisu samo željeni ideali, već proživljene realnosti. Cenimo doprinos naših prijatelja, a održavanjem saveza sa našim partnerima čuvaćemo našu slobodu i našu budućnost“, poručila je Osmani.

„Sloboda je zablistala sa razbuktalog neba. 24 godine kasnije, Republika Kosovo je izgrađena na temeljima oslobodilačkog rata OVK, mukom naroda i vojne pomoći NATO“, poručio je na Fejbuku predsednik kosovskog parlamenta, Gljauk Konjufca.

I on je najveću zahvalnost danas uputio NATO-u.

„Za sve što su učinili i čine za slobodu, mir, stabilnost i bezbednost Kosova. Hvala NATO“, naveo je on.

Konjufca je danas prusutvovao i obeležavanju 24-godišnjice NATO bombardovanja, ali i 25-godišnjici „Ep o Dukađinu“ u selu Glođane. On je uz kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika AAK, Ramuša Haradinaja danas odao počast u blizini Memorijalnog kompleksa „Mučenici nacije“.

I Kurti 24. Mart odnosno bombardovanje gleda kao nešto što je „zaustavilo Miloševićev genocid nad Albancima“.

„Bombardovanje koje je trajalo 78 dana zaustavilo je genocid Miloševićevog režima nad albanskim narodom“.

„Zahvaljujući oslobodilačkom ratu OVK, Albanije i naših partnera, SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Turske i drugih partnera, danas imamo slobodu. Stoga, samo zajedno možemo graditi i razvijati našu zemlju“, poručio je Kurti.

Obratio se i Ramuš Haradinaj. Za njega su „napadi NATO, došli kao napadi od Boga“.

„Narodu koji se borio više od godinu dana i dao mnogo krvi, pritekla je u pomoć najveća vojna sila na svetu, predvođena SAD“, kazao je Haradinaj.

Godišnjica početka NATO bombardovanja obeležena je i u Gračanici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici.

Centralno obeležavanje Dana sećanja na stradale tokom NATO bombardovanja u Srbiji će biti održano na Trgu Svetog Đorđa u Somboru od 18.00 časova, na kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljeno je iz predsedništva.

Ceremoniji u Somboru prisustvovaće, kako je potvrdila Vlada Srbije, i srpski Patrijarh Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predstavnici Narodne Skupštine Srbije, te ministri u vladama Srbije i Republike Srpske.

Opširnije o današnjem obeležavanju 24. godišnjice NATO bombardovanja pročitajte u:

U K.Mitrovici obeležena 24. godišnjica NATO bombardovanja

24. Mart obeležen parastosima za stradale u Gračanici, Zvečanu, Žerovnici, Z.Potoku i K.Mitrovici

Američki ambasador u BG uputio saučešće porodicama poginulih u ratovima i NATO bombardovanju

24 godine od kada su prve NATO bombe bačene na SRJPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.