U K.Mitrovici obeležena 24. godišnjica NATO bombardovanja

Dvadeset četvrti mart – dan kada je započeto bombardovanje SR Jugoslavije obeležava se širom Srbije u znak sećanja na nastradale tokom vazdušnih napada koji su trajali 78 dana. Tako je bilo danas i u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je prethodno najavljeno, simbolično, u 12.44 časova, položeni su venci na spomen ploču „Braće Milić“ na istoimenom trgu.

Obeležavanje je počelo parastosom, uz pratnju crkvenog hora „Branislav Nušić“, pod dirigentskom palicom Petra Rakića.

Prisustvovalo je više stotina građana, a vence na ovoj spomen-ploči položili su predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, predsednik PO Zubin Potok Srđan Vulović, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Vučina Janković i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić.

Potom su se okupljenim građanima obratili predsednik privremenog organa Aleksandar Spirić, kao i zamenik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić.

Spirić je podsetio na podvig braće Milić.

„Danas stojimo ispred isprepletena tri božura iz kojih i danas kaplje krv i suze braće Milić i njihove majke Nade. Njihov podvig u nama će živeti i obavezuje nas da ćemo negovati kulturu sećanja i nikada ih nećemo zaboraviti“, kazao je Spirić.

Blizanci Boban i Srđan Milić, vojna lica jugoslovenske vojske poginuli su tokom bombardovanja NATO-a u razmaku od nekoliko dana, dok je njihov treći brat Goran Milić preminuo na godišnjicu njihove smrti, kako je objašnjeno od tuge za braćom.

Milići su živeli u Kosovskoj Mitrovici gde ih je rat i zatekao, a nakon pogibije blizanaca i po okončanju bombardovanja, preostala porodica preselila se u Kraljevo.

Danas je živa samo majka Nada Milić.

U prvim posleratnim godinama, u blizini glavnog mosta postavljena je spomen ploča trojici braće, da bi sa početkom Briselskog procesa ona bila uklonjena kada se započelo sa radovima oko mosta.

Nova ploča i spomenik tri božura postavljena je krajem septembra prošle godine.

Tajić je sa druge strane, podsetio da se bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, desilo po prvi put u istoriji bez odobrenja Saveta Bezbednosti UN, te ujedno podsetio i na žrtve bombardovanja.

„Tokom bombardovanja 19 zemalja NATO alijanse i ratnih dejstava započetih 24. marta 1999. ubijeno je 2,500 civila među kojima je 80 dece“, kazao je Tajić.

Potom su se čelnici institucija i pojedini građani uputili prema mostu na Ibru, tačnije kod spomenika „Istina“, gde su takođe položeni venci.

Ispred ovog spomenika, okupljenima se obratio i predstavnik SUBNOR-a Slobodan Bogićević.

„Na današnji dan smo se okupili na ovom mestu da položimo vence i da odamo poštu i zahvalnost svim borcima koji su položili svoje mlade živote u odbrani svoje zemlje i naroda od agresije NATO pakta 1999. godine“, kazao je Bogićević.

Opširnije o današnjem obeležavanju 24. godišnjice NATO bombardovanja pročitajte u:

I u Prištini se obeležava 24. Mart: „Napadi NATO-a su došli kao napadi od Boga“

24. Mart obeležen parastosima za stradale u Gračanici, Zvečanu, Žerovnici, Z.Potoku i K.Mitrovici

Američki ambasador u BG uputio saučešće porodicama poginulih u ratovima i NATO bombardovanju

24 godine od kada su prve NATO bombe bačene na SRJPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.