24. Mart obeležen parastosima za stradale u Gračanici, Zvečanu, Žerovnici, Z.Potoku, Leposaviću i K.Mitrovici

Vest je ažurirana

Pre 24 godine na današnji dan na tlo nekadašnje SR Jugoslavije bačene su prve bombe. Na godišnjicu početka NATO bombardovanja – u Gračanici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici danas se polažu venci i služi parastos za stradale tokom 78 dana rata.

Pomen žrtvama NATO bombardovanja služen je danas kraj krsta posvećenog stradalima u dvorištu Doma kulture „Gračanica“.

Kako javlja Kim, uz predstavnike lokalnih institucija, pomenu je prisustvovao i veliki broj građana. Obeležavanju godišnjice prisustvovao je Dejan Pavićević – oficir za vezu Beograda sa Prištinom. Pavićević, kako javlja Kim, danas nije bio raspoložen da da izjavu medijima.

Na početak bombardovanja podsetile su okupljene u Gračanici sirene i zvuci bombi i pucnjava koji su se čuli sa razglasa. Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu izveo je srpsku himnu „Bože pravde“.

Na ovakve tužne godišnjice ponosno i ćutke stojimo i sećamo se kako je to živeti u slobodi, rekla je direktorka Biblioteke u Gračanici Brankica Kostić. Podsetila i na žrtve, a pre svega decu.

„Za 78 dana poginulo je 89 mališana. Kako decu da oprostimo? Kako su deca legitimni cilj? Sramoto ljudska“, poručila je Kostić.

FOTO: Kim

Načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović kazao je da se tragedija od pre 24 godine oseća i danas i da narod nije zaboravio ružne scene iz tog perioda.

„Danas ovaj dan obeležavamo kao nešto najstrašnije što se desilo našem narodu, obeležavamo kao put u stvaranju našeg novog bića u novijoj istoriji, dan kada nas je razvijena civilizacija na pragu 21 veka a koja teži ka vrhuncu ‘evropskih vrednosti’ na jedan primitivan način napala urušavajući svaku vrednost modernog čovečanstva“, kazao je Popović, javlja Kim.

Za obične građane, posledica bombardovanja je život u getoima.

„Od tog dana nemamo ni svoj grad, nemamo ni svoje stanove i to i dan danas traje. To je bio dan kada je nestalo međunarodno pravo i kada se ništa nije poštovalo“, kaže Srđan Pantić, koji je nakon bombardovanja otišao iz Prištine.

Obični građani nisu verovali da će doći do bombardovanja, verovali su, kažu, u demokratiju i pravdu.

„Nismo verovali do trenutka kada je na Padalištu ovde u Gračanici pala prva bomba. Verovali smo u demokratiju i pravdu, da neće doći do toga. Posle smo se nekako oporavili od šoka i krenuli da se branimo. Svaka reč je suvišna nakon 24 godine, osim da nema dana da se ne setimo 1999. godine. Sada nas je sve manje, sada se molim Bogu za žrtve, ali i da nam da snage da ostanemo“, kazao je Dejan Božidarević iz Gračanice, javlja Kim.

Parastosom i polaganjem venaca 24. Mart obeležen je danas i u Zvečanu i Žerovnici.

FOTO: Radio Mitrovica Sever

Na spomenik stradalima tokom NATO bombardovanja u centru Zvečana, vence su položili predstavnici Privremenog organa opštine Zvečan, članovi porodica nastradalih i prijatelji, prenosi Radio Mitrovica Sever.

Obraćajući se okupljenima, član Privremenog organa opštine Zvečan Momčilo Gvozdić podsetio je da je 13 Zvečanaca tokom sukoba 98. i 99. godine izgubilo život.

“To je veliki broj za našu malu opštinu. Za porodice koje su izgubile svoje najbliže, to je nenadoknadiv gubitak. Obaveza je naša da se nikad ne zaborave jer su stradali samo zato što su Srbi i što su branili svoju zemlju. Moćnici su učinili veliki zločin prema našoj maloj zemlji u kojoj živi ponosan narod koji ne kleči i ne moli i zato ne znam da li ćemo moći da im oprostimo, ali zaboraviti nikada nećemo”.

Venac je danas položen i u Žerovnici, na spomen obeležje Božidaru Božoviću, dvadesetogodišnjaku koji je stradao 1999. godine, dok je bio na redovnom služenju vojnog roka.

Polaganju venca, pored predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali su članovi porodice i đaci OŠ “Sveti Sava” u ovom selu, prenosi isti medij.

Godišnjica NATO bombardovanja obeležena je i u Zubinom Potoku, polaganjem cveća i odavanjem pošte na spomeniku stradalim Kolašincima.

Vence su položili roditelji i rodbina nastradalih, kao i predstavnici Ratnih veterana Zubinog Potoka i predsednik PO opštine Zubin Potok, Srđan Vulović.

„U toj teškoj borbi nastradali su dali su ono najvrednije – svoje živote. Nadamo se da to nećemo više nikada doživeti, već da živimo u miru i prosperitetu, ali smo istovremeno svesni i toga da nas čekaju sve teža vremena, uzdajući se u Boga jer svi smo u njegovim rukama. Danas se sećamo devet Kolašinaca, žrtava NATO agresije, njihovih porodica i svih boraca koji su učestvovali i branili otadžbinu u ovom ratu“, kazao je načelnik Odeljenja za privredu i finansije Srđan Vučinić, saopštila je opština Zubin Potok.

FOTO: SO Zubin Potok

Poručio je da želi da se ubuduće sve borbe vode diplomatskim sredstvima, a ne ratom.

„Pamtićemo i čuvati od zaborava sve one koji su se 78 dana borili protiv nevidljivog neprijatelja, one koji su život dali braneći svoju zemlju, nevino stradalu decu i nepravedno uništenu i razrušenu zemlju i domove. To nikada ne smemo zaboraviti!“, istakao je Vučinić.

Godišnjica je obeležena i u Leposaviću, a pored brojnih građana prisustvovali su i zamenica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković i predsednik Privemenog organa Zoran Todić.

Opelo je služilo sveštenstvo SPC, a kod spomen obeležja nastradalima iz Leposavića, kao i u Lešku i Sočanici položeni su venci.

Simbolično u 12.44 obeležavanje godišnjice NATO bombardovanja održano je i u Kosovskoj Mitrovici – kod Trga Braće Milić, ove godine u nešto masovnijem broju.

FOTO: KoSSev

Polaganju venaca i parastosu za stradale, pored velikog broja građana, prisustvovali su i predstavnici lokalne vlasti.

O tome opširnije u posebnoj vesti.

Centralno obeležavanje Dana sećanja na stradale tokom NATO bombardovanja u Srbiji će biti održano na Trgu Svetog Đorđa u Somboru od 18.00 časova, na kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljeno je iz predsedništva.

Ceremoniji u Somboru prisustvovaće, kako je potvrdila Vlada Srbije, i srpski Patrijarh Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predstavnici Narodne Skupštine Srbije, te ministri u vladama Srbije i Republike Srpske.

Opširnije o današnjem obeležavanju 24. godišnjice NATO bombardovanja pročitajte u:

U K.Mitrovici obeležena 24. godišnjica NATO bombardovanja

I u Prištini se obeležava 24. Mart: „Napadi NATO-a su došli kao napadi od Boga“

Američki ambasador u BG uputio saučešće porodicama poginulih u ratovima i NATO bombardovanju

24 godine od kada su prve NATO bombe bačene na SRJPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.