Figaro: Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji u Parizu

Komemoracija povodom 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu Pariz
Eric Feferberg/AFP

U članku pod nazivom „Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji 11. novembra“, francuski dnevni list Figaro podseća da je protokol Jelisejske palate smestio predsednika Srbije izvan zvanične tribine proslave godišnjice kraja Prvog svetskog rata, stavivši ga tako izvan dometa televizijskih kamera.

Pomoćnik direktora časopisa Figaro Magazin Žan-Kristof Buison kaže da se radi o neprihvatljivom propustu i podseća da je Srbija u Velikom ratu izgubila „1,2 miliona svoje dece“.

„Zasrali smo stvar“, citira Figaro visoko pozicioniranog pripadnika protokola Jelisejske palate, odnosno službe francuskog predsednika, koja je bila zadužena za raspoređivanje šefova država i vlada na počasnoj tribini.

„Dok su oko predsednika Makrona bili predstavnici zemalja saveznica iz Prvog svetskog rata, ali i predsednici Bugarske i Turske, kao i nemačka kancelarka, jedan čovek, iako ogroman rastom, skrajnut je niže od same zemlje i zamoljen da sedne na suprotnoj tribini, među niže rangiranim ministrima. Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, zemlje koju vezuje istorijsko savezništvo i koja je u Velikom ratu izgubila, kako piše Figaro, 28 odsto svoje populacije, tužan rekord,“ piše francuski list.

List dalje podseća na sve aspekte i instance srpsko-francuskog prijateljstva tokom istorije i kaže: „Tu Srbiju, sa njenim istorijskim bolom, patnjom i žrtvama za savezničku stvar, Francuska je odlučila da ponizi 11. novembra. Da, ponizi. Možemo samo da zamislimo šta je Aleksandar Vučić osetio dok je, preko puta sebe, gledao osmehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdogana, naslednika ‘genocidnog Otomanskog carstva’ ili Hašima Tačija, predsednika zemlje koju ne priznaje i koja je 1914. bila tek regija u okviru Srbije.

Da, „zasrali su stvar“. Iako se francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni u ponedeljak izvinio u ime Pariza (a Vučić prihvatio izvinjenje), u Beogradu reakcije nisu izostale. Spomenik zahvalnosti Francuskoj, tek restauriran, je išaran, a čuli su se i pozivi da se ulice Pariska i Francuska preimenuju.

Šestog decembra Emanuel Makron dolazi u Beograd. Vučić mu je obećao grandiozan doček i rekao da Srbija neće „zasrati“ kada je reč o obeležavanju istorijskog, krvlju stečenog prijateljstva između dve zemlje. Ovoga puta, Francuska je ta koja će se, možda, osetiti poniženom, navodi francuski Figaro.

N1

Mondoloni: Raspored sedenja nespretnost zbog koje žalim; Vučić: „Hvala na divnim rečima“

Vučić sa Trijumfalne kapije: Nikada ne kukam i ne žalim se svetskim liderima, Srbija da jača

Vučić se sastao sa Merkel, sinoć čak dva puta sa Makronom, uživo prenos ceremonije

„Treba da uđem u Notr Dam, uzmem šipku i skinem zastavu?“

100 godina od Velikog rata: Francuska i Nemačka odaju počast svojim žrtvama na pravoslavnom groblju u Prištini

Notr Dam: Zastava Kosova stavljena na osnovu spiska zvanica

 B92: Otkud zastava „države“ Kosovo u Notr Damu?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.