Kurti ponovo pozvao Grčku da prizna Kosovo

Kurti grčki premijer
FOTO: Sajt kosovske vlade

Još jedan poziv za priznanje Kosova uputio je Grčkoj kosovski premijer, Aljbin Kurti. Ovog puta u Atini, a na sastanku sa grčkim premijerom, Kirijakosom Micotakisom.

Aljbin Kurti, učestvovao je danas na 25. okruglom stolu sa predstavnicima grčke vlade u Atini, a na poziv grčkog premijera, saopšteno je iz kosovske vlade.

Okruglom stolu, u organizaciji grčke vlade i britanskog časopisa „Ekonomist“, prisustvovali su premijeri brojnih država, ministri i drugi politički zvaničnici, predstavnici korporacija, kao i akademci.

Tema sastanka bila je „Od socijalnog distanciranja do društvene solidarnosti“, na kom je, kako je saopšteno, razgovarano o problemima bitnim za svet, zasnovan na iskustvima zemalja suočenih sa pandemijom kovid-19 i zajedničkim naporima za stablnije i ravnopravnije društvo.

Kurti je u Atini imao i bilateralni susret sa grčkim premijerom.

Sa Micotakisom je razgovarao o odnosima Prištine i Atine i poboljšanju ekonomske saradnje, ali mu je ujedno i uputio zahtev da se Grčka „pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo“.

„Kosovo želi da unapredi postojeće istorijske veze dva naroda i uspostavi odnose sa Grčkom kao važnim elementom za dugoročnu regionalnu stabilnost“, kazao je Kurti grčkom premijeru na ovom sastanku.

Tvrdi da bi Grčka i Kosovo trebalo da ojačaju svoje „nezavisne odnose zbog duge zajedničke istorije“, ali i zajedničkog cilja – mira i bezbednosti na Balkanu i duge zajedničke budućnosti.

Još jednom se zahvalio Grčkoj na, kako je saopšteno, podršci i konstruktivnom odnosu prema Kosovu.

„To je Grčka posebno pokazala poslednjih meseci pružanjem podrške u korist liberalizacije viznog režima za građane Kosova i zalaganjem za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“, kazao je Kurti.

Na sastanku je, kako se dodaje, premijer Grčke ponovio posvećenost ove zemlje promociji i daljem jačanju saradnje između Atine i Prištine u okviru promocije evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Podsetimo, prištinski zvaničnici, a među njima i kosovski premijer, u prethodnom periodu su u više navrata tražili od Grčke da prizna Kosovo, dok su iz ove zemlje stizale poruke da do formalnog priznanja neće doći, već da će ojačati odnose sa Prištinom kroz unapređenje Kancelarije Kosova u Grčkoj.

Pa su tako juna meseca Kosovo posetili predstavnici Grčke privredne komore koji su, međutim, kako je saopštio Predsednik kosovske privredne komore, Berat Rukići (Rukiqi), obećali da će lobirati za priznanje Kosova od strane Grčke.

Prištinu je nešto ranije posetio i ministar spoljnih poslova ove zemlje, Nikos Dendijas, koji se sastao sa najvišim prištinskim zvaničnicima, a koji su listom zahtevali da Grčka prizna Kosovo.

Ovaj ministar je, sa druge strane, podcrtao da Grčka ostaje pri svom ranijem stavu, ali i da je spremna da unapredi odnose sa Prištinom.

Beograd, sa druge strane, izražava negativan stav povodom jačanja odnosa Prištine i Atine, ali i nadu da to neće dovesti do formalnog priznanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.