AHV: Ptičiji grip poražen, ponovo dozvoljena trgovina na Kosovu

Ptičiji grip
FOTO: Eeuropa.eu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Agencija za hranu i veterinu saopštila je da se na osnovu profesionalnih i izvršnih procena epizootiološke situacije, u vezi sa pojavom ptičijeg gripa (H5N8) na Kosovu, uspešno upravljalo bolešću i da je ona poražena.

Prema saopštenju, nakon brzih i na vreme izvršenih profesionalnih radnji, uspešno se upravljalo bolešću.

Time je ukinuta odluka o zabrani trgovine živinom na Kosovu.

„Poslednji pozitivan slučaj koji je dijagnostikovala laboratorija za hranu i veterinu registrovan je 20. 06. 2021. Sada su ispunjeni veterinarski uslovi i zakonski rokovi za ukidanje mere protiv bolesti. Dana 07. 07. 2021. godine održan je sastanak sa predstavnicima Kosovskog udruženja za živinu, obavešteni smo o stanju na farmama stavljenim u izolaciju, potrebi da se omogući kretanje ptica od farme do pijaca, kako bi se omogućio ciklus repopulacije farmi sa pticama. Iznad svega, nakon stručnih procena epozootiološke situacije, poštovanja zakonskog roka od registrovanja poslednjeg slučaja, AHV je odlučila da ukine odluku o zabrani transportovanja ptica na Kosovu. Transportovanje i promet živine uvek se mora obavljati u skladu sa pravilima za transport i prodaju utvrđenim važećim zakonom. Na osnovu odluke AHV, od danas je dozvoljeno kretanje i trgovina pticama širom teritorije Kosova. Kao Agencija za hranu i veterinu, uspešno smo uspeli da održimo zdravlje ptica na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Tači: Raste broj farmi na kojima su uklonjene životinje zaražene ptičijim gripom, situacija pod kontrolom

Zbog ptičijeg gripa uklonjena živina na deset farmi širom Kosova

AHV Kosova: Potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa na Kosovu, situacija je pod kontrolomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.