EU i OEBS podržali osnivanje ad hoc odbora kako bi se ojačao izborni proces

AD HOC odbor Izbori
Foto: Gazeta Express

Predsednici skupštinskih odbora kosovske skupštine juče su potpisali zajedničku deklaraciju kojom izražavaju spremnost i posvećenost unapređenju i jačanju izbornog procesa. Tim povodom dogovoreno je osnivanje ad hoc parlamentarnog odbora koji će „poboljšati i ojačati izborni proces“ uzimajući u obzir preporuke Misije EU za posmatranje izbora koje su izdate 2013. godine, javlja Gazeta Express.

U okviru ovog ad hoc skupštinskog odbora predviđeno je i formiranje savetodavne radne grupe koja bi bila sastavljenja od domaćih i međunarodnih stručnjaka. Zvanični predlog o formiranju ovih tela biće predat kosovskoj skupštini na jednoj od predstojećih plenarnih sednica, prenosi Gazeta.

Potpisivanje zajedničke deklaracije održano je u prisustvu specijalne predstavnice EU na Kosovu, Natalije Apostolove i ambasadora Jana Bratua (Ian Braathu), šefa Misije OEBS-a koji su podržali i pozdravili napore lidera poslaničkih grupa u Skupštini Kosova za poboljšanje i jačanje izbornog procesa na Kosovu.

„Važno je što će ovaj odbor imati savetodavnu grupu sastavljenu od domaćih i međunarodnih stručnjaka i aktera. EU i OEBS će im pružiti podršku i pomoć u njihovom radu“, poručili su u zajedničkom saopštenju.

“Jačanje i poboljšanje izbornog procesa je stalna karakteristika svake demokratije i konstantan zahtev za demokratije u nastajanju. Na Kosovu, isti mora biti zasnovan na nalazima i preporukama misija izbornih posmatračkih misija EU tokom prethodnih izbora kako bi se osigurali demokratski izbori unutar ustavnog okvira”, dodaje se u saopštenju.

Potpisivanje ove deklaracije kojom se predviđa formiranje ad hoc odbora dolazi ubrzo nakon što je kosovski predsednik imenovao nove članove CIK-a (Centralne izborne komisije) i raspisao izbore za gradonačelnike opština na Severu Kosova, o tome čitajte u sledećim vestima:

Opozicija sa KiM: Osnivaju Savez, protiv izbora, u Beograd došli da podsete na ubistva dvojice kandidata za gradonačelnike

Srpska lista izlazi na izbore na Severu Kosova

Haradinaj pozvao građane da izađu na izbore, Srpska lista putuje za Beograd

AAK, NISM-a i PSD traže ocenu ustavnosti Tačijeve odluke o imenovanju članova CIK-a

Tači raspisao izbore za četiri opštine na Severu za 19. maj

Tači imenovao nove članove CIK-a

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.