Srpska lista izlazi na izbore na Severu Kosova

14:30 – Srbi sa Severa će učestvovati na vanrednim lokalnim izborima u četiri severne opštine, upravo je saopštio predsednik Srpske liste i bivši gradonačelnik Goran Rakić. To rade da im „neki Albanac ili srpska marioneta“ ne bi preuzeo vođenje opštine sa većinski srpskim stanovništvom – kaže viđeni Srbin sa Severa.

„Doneli smo odluku da izađemo na izbore da se ne bi desila situacija da neki Albanac preuzme vođenje opštine sa većinski srpskim stanovništvom“, saopštio je na konferenciji za medije predsednik Srpske liste i bivši gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić, nakon, kako je predstavljeno, višečasovnih konsultacija članova Srpske liste sa predsednikom Srbije i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Markom Đurićem.

Veruje u „ubedljivu pobedu“ kandidata ove političke opcije na izborima, a da li će taj kandidat  „preuzeti funkciju“, o tome će „naknadno odlučiti“.

Podsećamo, ranije u toku dana, predsednik Vučić je najavio mogućnost da novi gradonačelnik, odmah po imenovanju, ponovo podnese ostavku.

Srpska lista na izborima će učestvovati kako bi predupredila postavljanje „Albanaca ili srpskih marioneta“ na vodeće političke položaje u ovim opštinama.

„Ono što je važno je da nećemo dozvoliti ni Prištini, a bogami ni nekima iz međunarodne zajednice da uspeju u nameri i da na te političke pozicije dovedu ili Albance ili srpske marionete koji će raditi ono što im oni kažu“, objasnio je Rakić jedan od razloga za učešće na izborima.

Jevtić: U Prištini očekivali drugačiju odluku

Potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić, jedini preostali ministar u ostavci ove partije u vladi Ramuša Haradinaja saopštio je da su danas sa predsednikom Srbije i direktorom Kancelarije za KiM razgovarali ne samo kao predstavnici naroda, već i institucija na KiM-u o budućem delovanju.

Želeo je posebno da istakne da misli da su „neki u Prištini danas očekivali drugačiju njihovu odluku“.

Smatra da je raspisivanje izbora u četiri opštine na Severu „imalo za cilj da Srpska lista na njima ne učestvuje“ kako bi „neki drugi, sa pet, deset ili 50 glasova bili ti koji će voditi te lokalne samouprave“ i onda ne bi donosili odluke u interesu naroda.

Poručuje da će i u budućnosti donositi odluke u dogovoru sa predsednikom Vučićem i Vladom Srbije.

14:00 – Srbi na izbore? Vučić bi voleo, ali da Srbi odluče

Sastanak predstavnika Srpske liste i predsednika Vučića završen je, a kako je predsednik Vučić saopštio na početku konferencije, konačnu odluku o učešću Srpske liste na predstojećim izborima, doneće predstavnici ove partije „u narednih sat vremena“. Predstavnicima Srpske liste je preneo dve poruke – da bi „lično više voleo“ da predstavnici Srpske liste učestvuju na izborima i da sačekaju da završi bitne sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice koji mu slede u narednom periodu, iako nije precizirao i šta. Ukoliko bi učestvovali, to ne bi bila i konačna odluka: „Kad pobede, mogu opet da podnesu ostavke“, kaže Vučić. 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je u obraćanju novinarima neposredno nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste rekao da će konačnu odluku saopštiti kasnije predstavnici ove partije, ali je na samom kraju obraćanja medijima, na novinarsko pitanje o tome da li ih podržava u učešću na izborima, otkrio da bi lično „više voleo“ da oni učestvuju u najavljenim izborima.

Iako organizovana nakon sastanka sa liderima Srpske liste upravo zbog teške pozicije, kako je opisivao, i zbog raspisivanja izbora, na konferenciji za medije Aleksandra Vučića najmanje reči je bilo upravo o izborima.

„Lično bih više voleo da učestvuju, ali im to nisam na taj način rekao“.

Za takav stav, kaže, ima više razloga, ali najavljuje i da takva odluka ne bi bila konačna, budući da i nakon novog izbora gradonačelnika, Srpska lista može ponovo da podnese ostavke, sve dok zahtevi zbog kojih su podneli ostavke u novembru ne budu ispunjeni.

„A postoje i mnoge opcije iza toga, i kad pobede i pokažu koliko su jači od albanskih miljenika i štićenika, dan posle toga opet mogu da podnesu ostavke, pa nek’ oni opet raspisuju i tako doveka, da se uvek vidi da Srbija ima mnogo veću podršku kod svog naroda nego što ih imaju Albanski miljenici i #1od5miliona i svi ostali, kojih se skupi između 7 i 47, sa sve članovima pojedinih ambasada i svih drugih“, objašnjava predsednik jedan od mogućih odgovora Srpske liste na novonastalu situaciju.

Teror nad Srbijom, vodi se kampanja protiv Srpske liste, Todosijevića smenio kriminalni albanski lobi

U oštrom tonu govorio je o postupcima kosovskih Albanaca, zapadnoj međunarodnoj podršci, te onim Srbima koji, kako vidi rade za njihove interese.

„Traje teror nad Republikom Srbijom nakon uvođenja taksi od 100% na robu koja ulazi na Kosovo i Metohiju iz centralne Srbije“, kaže.

Podsetio je na ono što vidi da Albanci nisu ispunili kao obaveze, a tešku situaciju u kojoj se Srbija nalazi povezao je sa „neodgovornim ponašanjem“ lidera iz Prištine i delovanju pojedinih zapadnih sila, koje, kako tvrdi „njemu nije uvek razumljivo“.

„Već značajno više od 6 godina, ili tačno 6 godina je sada kako Albanci svoju jedinu obavezu nisu ispunili iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština“, podseća, uz to, i da su umesto toga kosovske vlasti formirale Vojsku Kosova i donele platformu koja je direktno uperena protiv dijaloga.

Još treba da im otvorimo vrata svakom od njih svih naših kuća i stanova, pa da idu po kućama i da otimaju iz njih da bi bili zadovoljni i da bismo mi bili srećni kako je postignut mir

Međutim, javnosti Srbije otkriva i to da se dešavaju „još neke stvari“ koje pokazuju „bahatost i osionost“.

A to je pod jedan: „Neskriveno rade na ujedinjavanju Albanaca, posebno Kosova i Albanije, dakle, rade to otvoreno, neskriveno pred očima cele međunarodne zajednice, i ovi se prave da ne vide i ćute“.

A drugo: „Oni žele da ukinu Srbima pravo na mišljenje, drugačiji stav, žele da postoji Haradinajeva i Tačijeva istina – po kojoj su oni divni momci koji su se borili za slobodu Kosova protiv nekakvih zločinaca i zlikovaca, kao da je otprilike, Todosijević pobio 19 svedoka a ne neki drugi koji su svedočili o nekim njegovim zločinama“.

Za to zna ceo svet, da je Račak bilo „fabrikovanje Vilijema Vokera“ za novac i da to „niko ne krije“. Inače za Vilijema Vokera kaže da je „bedni plaćenik“, dok je Ivana Todosijevića, ministra u kosovskoj vladi, smenio „kriminalni albanski lobi“ kojem se ne sviđa ono što Todosijević radi.

Sve to je usmereno, kaže dalje predsednik, prema tome da Srbi „nemaju svoju glavu“, a da se podržavaju Srbi koji će da služe njihovim interesima i koji neće da pomenu državu Srbiju.

Albanci za to imaju podršku Amerikanaca i drugih zapadnih sila, još tvrdi srpski predsednik.

„Traže Srbe poslušnike koji nikada neće pomenuti Srbiju, koji hoće da lepo žive sa Albancima da njima Kosovo bude domovina i otadžbina, a da Srbija sa tim nema nikakve veze i to je ceo cilj“, dodaje predsednik.

„Zato im smeta Srpska lista. Zato što Srpska lista hoće da radi i da razgovara i da se dogovara sa svojom državom Srbijom. Vodi se kampanja protiv Srpske liste od početka, zato svi mediji pod direktnom zapadnom kontrolom onih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova to rade protiv Srpske liste i zato je ta kampanja toliko žestoka.“

„Zašto nisu pitali Srbe za izbore?“ – upitao je Vučić.

Upravo zbog toga im je predsednik rekao: „Ne dozvolite Albancima da sa 0,1 posto glasova izaberu vaše predstavnike pred celim svetom, a vi donesite odluku kako hoćete“.

A u svojoj drugoj poruci „zamolio je“ Srbe da sačekaju do 29. aprila i njegovog susreta, zajedno sa Anom Brnabić sa Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem u Berlinu. Inače je on za sastanak u Nemačkoj sa albanskim liderima znao već dva meseca, ali se Albanci „naprave važni čim ih neko sa zapada pozove i odmah daju medijima da objave“, aludirajući na današnju vest Kljana Kosova o susretu beogradskih i prištinskih lidera u Berlinu krajem aprila.

sastanak u predsednistvu
Foto:T anjug, Dragan Kujundžić

10:43 – Uskoro počinju konsultacije sa predsednikom: Hoće li Srpska lista izaći na izbore za gradonačelnike u maju?

Dva dana nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, raspisao izbore za gradonačelnike četiri severne opštine, predstavnici Srpske liste stigli su u Beograd gde ih u 12 časova čeka, kako je juče najavio i sam predsednik Vučić, „višečasovni“ sastanak, odnosno konsultacije, nakon kojih bi trebalo da bude saopšten zvaničan stav ove partije o najnovijem potezu kosovskog predsednika.

Uoči današnjeg sastanka u Palati Srbije, potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, najavio je da će članovi ove partije danas izvršiti konsultacije sa predsednikom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem „kako bi iznašli najbolje rešenje imajući u vidu nacionalne i državne interese, ali i interese naroda koji živi na KiM“.

„Nalazimo se u situaciji koja je specifična i teška. Treba doneti odluku trezveno, hladne glave i bez emocija. Činjenica je da Srpska lista nije klasična politička organizacija, već organizacija koja okuplja sve slobodnomisleće Srbe kojima je barjak srpske zastave pre i iznad svega“.

Na pitanje šta bi to rešenje moglo da bude, Simić kaže da su konsultacije unutar Srpske liste već obavljene i da „ima različitih ideja“, ali kako je predsednik „mnogo bolje upoznat sa situacijom, pre svega na međunarodnom nivou“, iz ove partije se nadaju da će im predsednik dati „adekvatne savete“.

„Zajedno ćemo naći odgovor na ovu situaciju koja predstavlja pokušaj da se jabuka razdora iz Prištine prebaci na Sever Kosova i Metohije i pokušaj da se uništi jedinstvo koje smo teškom mukom izgradili u prethodnih nekoliko godina“, rekao je Simić za TV Prva.

Drecun: SAD i Nemačka – ili podržavaju Prištinu ili su nemoćne

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun u jutrošnjem gostovanju na RTS-u, komentarisao je nedavno raspisane izbore za gradonačelnike opština na Severu. Drecun je izrazio sumnju da su diplomatske aktivnosti SAD i Nemačke usmerene na ohrabrivanje Prištine „da ide dalje sa jednostranim merama“, s obzirom na to da prvobitno uvedene takse, zbog kojih su nominalno gradonačelnici dali ostavke, još uvek nisu ukinute, a došlo je do raspisivanja vanrednih izbora. Drecun kaže, da je reč ili o tome ili zapravo o nemoći Vašingtona i Berlina da „ubede Prištinu da se politički racionalno ponaša“.

„Umesto da Priština ukine takse i stvori uslove za nastavak dijaloga sa Beogradom i umesto da poštuje izbornu volju srpskog naroda na minulim izborima, Priština jednostranim potezima nastavlja da destabilizuje situaciju, da ugrožava bezbednost srpskog naroda, posebno na Severu Kosova i da dodatno podiže tenzije. I to sve u uslovima kada vidimo snažne diplomatske aktivnosti SAD-a i Nemačke, pa se onda postavlja pitanje da li su te diplomatske aktivnosti usmerene na ohrabrivanje Prištine da ide dalje sa jednostranim merama i pokuša da lopticu prebaci u dvorište Beograda, pokaže kako je Beograd nekonstruktivan i ometa proces nastavka razgovora ili je jednostavno nemoć i Vašingtona i Berlina da ubede Prištinu da počne da se politički racionalno ponaša.

Upravo su gradonačelnici Srpske liste rukovodili opštinama na Severu Kosova dok krajem novembra nisu podneli ostavke, nezadovoljni odlukom Prištine da uvede takse na uvoz robe iz Srbije i BiH ali i zbog neopravdanog hapšenja građana Severne Mitrovice i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste, Milana Radiočića.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.