Tači raspisao izbore za četiri opštine na Severu za 19. maj

Tači raspisuje izbore

Kosovski predsednik, Hašim Tači doneo je odluku o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora za gradonačelnike na Severu. Izbori u četiri severne opštine biće održani 19. maja, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

„Predsednik Republike Kosovo, Hašim Tači, u skladu sa svojim ustavnim i pravnim nadležnostima, a uzimajući u obzir pismo Ministarstva lokalne samouprave i administracije i nakon procesa političkih konsultacija sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom je danas doneo odluku i najavio datum vanrednih izbora za gradonačelnike opština: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan“, navodi se u saopštenju.

Još uvek nema naznaka da li će biti raspisani izbori i za lokalne skupštine opština na Severu, pošto odbornici Srpske liste koji čine većinu, iako nisu dali ostavke, istog dana kada su gradonačelnici podneli ostavke, potpisali su deklaraciju o prekidu saradnje sa prištinskim institucijama i međunarodnim organizacijama, nakon čega lokalne skupštine više nisu sazivane.

Tači je iznenada pre deset dana imenovao osam članova Centralne izborne komisije (CIK), među kojima i srpskog člana, a koja punih godinu dana nije bila funkcionalna. Iznenadna odluka je usledila neposredno nakon javnog poziva američke ambasade u Prištini da Tači „odmah imenuje“ članove ove institucije čiji je rad blokiran još početkom 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima.

Gradonačelnici četiri opštine na Severu dali su ostavke na svoje funkcije 27. novembra prošle godine, neposredno nakon što su specijalne jedinice Kosovske policije izvele akciju hapšenja zbog, kako su naveli u Tužilaštvu i policiji, ubistva Olivera Ivanovića. U svom obrazloženju, međutim, gradonačelnici su naveli da je ostavka posledica uvođenja taksi od 100% prištinskih vlasti na robu iz Srbije i BiH. Kosovski mediji od skora su u više navrata izveštavali da su uprkos ostavkama, srpski gradonačelnici nastavili i dalje da primaju svoje plate iz kosovskog budžeta.

izbori maj 19

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.