Adriana Hodžić nova ministarka administracije lokalne samouprave

Foto: Fejsbuk, Ramuš Haradinaj

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, danas je imenovao šeficu opštinske administracije Severna Mitrovica, Adrianu Hodžić za ministarku administracije lokalne samouprave. Ovo imenovanje dolazi nakon ovonedeljne smene ministra u ostavci iz redova Srpske liste, Ivana Todosijevića zbog izjave o slučaju Račak. 

„Danas sam imenovao Adrianu Hodžić za ministarku administracije lokalne samouprave, koja se ističe svojom predanošću dobrobiti svih građana Kosova. Njen doprinos stvaranju mostova komunikacije i poverenja između zajednica na Kosovu je široko poznat“, saopštio je Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.

Adriana Hodžić je tada, kao nezavisni kandidat, učestvovala na ponovljenim izborima za gradonačelnika severne Mitrovice 17. novembra 2013. godine.

Haradinaj je u utorak doneo odluku o smeni Todosijevića zbog, kako je obrazložio, govora mržnje, nakon podsećanja medija na njegovu izjavu povodom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu.

Upitan da prokomentariše smene ministara iz redova Srpske liste, Haradinaj je izjavio da je on smenio samo ministra Rikala, a da su Todosijević i Mikić sami sebe smenili.

Zbog sličnog stava o NATO bombardovanju, nešto ranije smenjena je i zamenica kosovskog ministra pravde Vesna Mikić.

„Ne hvalim se da sam ih ja smenio, jer su oni smenili sami sebe“, izjavio je Haradinaj na jučerašnjoj konferenciji za medije, dodavši da „nema plan ko će zauzeti Todosijevićevo mesto“. 

Iz Srpske liste tada su poručili da je smena Todosijevića „pokušaj da se umesto legalnih srpskih predstavnika iza kojih stoje skoro svi Srbi na Kosmetu imenuju poslušnici koje je naš narod već prozvao pravim imenom – ‘privatni Srbi kosovskih Albanaca’“.

Slična reakcija došla je i iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, odakle je poručeno da je ova smena potvrda da su „Haradinaju potrebni isključivo poslušni Srbi, koji će privremenim institucijama u Prištini davati privid multietničnosti“.

Povezane vesti:

Haradinaj: Rikala sam smenio ja, a Todosijević i Mikić su se smenili sami

Reakcije posle smene kosovskog ministra u ostavci Todosijevića

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanju

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanju

Haradinaj smenio Rikala: Bio je ministar kojeg su poštovali u Vladi KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.