Haradinaj pozvao građane da izađu na izbore, Srpska lista putuje za Beograd

Za širi deo javnosti današnja odluka predsednika Kosova Hašima Tačija o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora u opštinama na Severu Kosova bila je iznenadna. Nju je pratila objava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja iz SAD-a koji je pozvao građane i političke subjekte da izađu na izbore severno od Ibra. Ovo je de facto novi momenat saglasja između dva najviša kosovska zvaničnika posle više meseci razmimoilaženja u stavovima. I dok CIK najavljuje sastanak u 18 časova, OEBS saopštava da kosovske institucije nisu uputile nikakav zahtev za pružanje pomoći oko izbora na njihovu adresu. Srpska lista sastaće se u sredu sa državnim rukovodstvom u Beogradu.

Kosovski predsednik, Hašim Tači danas je doneo odluku o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora za gradonačelnike na Severu. Izbori u četiri severne opštine biće održani 19. maja, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

Odmah zatim oglasio se i Ramuš Haradinaj.

Iz OEBS-a, pod čijim nadzorom su u prošlosti sprovođeni izbori na Severu Kosova, u odgovoru za Kallxo, saopšteno je da do sada nisu primili nijedan zahtev kosovskih institucija u vezi pružanja pomoći u izbornom procesu za gradonačelnike u severnim opštinama.

„Pozivam političke subjekte koji će da učestvuju na izborima 19. maja 2019, da iskoriste svoje ustavno pravo da zastupaju interese građana učešćem na ovim izborima. Takođe pozivam građane ovih opština da izađu na ove izbore i glasaju za najboljeg kandidata koji će raditi u korist građana ovih opština“, poručio je kosovski premijer u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Osim građane i kandidate, poziva i da izbori budu slobodni i demokratski, zasnovani na Ustavu, zakonima i, kako piše, „najvišim međunarodnim demokratskim standardima“.

Centralna izborna komisija, čije je članove nedavno i takođe iznenada imenovao kosovski predsednik, održava sastanak večeras u 18 časova. Podsetimo, rad ove institucije bio je blokiran skoro godinu dana zbog isteka mandata njenih članova.

Sa srpske strane još uvek nema zvaničnih reakcija, ali će Srpska lista u sredu imati sastanak sa državnim vrhom Srbije.

Za pet dana istećiće rok od 45 dana koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno zatražio od Srpske liste da sačekaju sa izlaskom iz kosovskih institucija.

Vučić je tada, kako je rekao, „zamolio predstavnike Srba“ da im ne odgovori. I u narednih mesec i po dana, do susreta sa predsednikom Kine, želi da razgovara „sa svima najvažnijim evropskim i svetskim liderima o svemu“.

Drugi rok koji ističe 28. maja tiče se upravo raspisivanja izbora, šest meseci od podnošenja ostavki gradonačelnika severnih opština u kosovskom sistemu.

Gradonačelnici četiri severne opštine 27. novembra prošle godine jednoglasno su podneli ostavke na mesto gradonačelnika, nakon odluke Vlade o uvođenju taksi od 100% na srpske proizvode, a neposredno nakon što su specijalne jedinice Kosovske policije izvele akciju hapšenja zbog, kako su naveli u Tužilaštvu i policiji, ubistva Olivera Ivanovića.

Pročitajte još:

AAK, NISM-a i PSD traže ocenu ustavnosti Tačijeve odluke o imenovanju članova CIK-a

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.