Tači imenovao nove članove CIK-a

Tači CIK
Foto: Kabinet Predsednika Kosova Hašima Tačija

Predsednik Kosova Hašim Tači imenovao je danas osam članova Centralne izborne komisije (CIK). Ovoj odluci prethodio je javni poziv američke ambasade u Prištini upućen predsedniku Tačiju da „odmah imenuje“ članove ove institucije čiji je rad blokiran još početkom 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima.

Iako je još početkom ove godine kosovski predsednik Hašim Tači najavio da će uskoro imenovati članove CIK-a, to se nije dogodilo.

Međutim, prošlog četvrtka, pozivajući predsednika Tačija da „odmah“ imenuje članove CIK-a, i tako omogući rad ove institucije „koja će na kredibilan i nezavisan način da radi u ime naroda“, oglasila se američka ambasada u Prištini.

Američka ambasada izrazila je zabrinutost zbog kašnjenja u imenovanju deset predstavnika CIK-a zbog čega je, prema mišljenju ove ambasade, CIK onesposobljen za „obavljanje osnovnih funkcija, što je razlog zbog kojeg više od 30 članova skupština opština i jedan član Skupštine Kosova nisu bili u mogućnosti da preuzmu svoje dužnosti“.

„Pre reakcije američke ambasade u Prištini, blokada CIK-a bila je tema vanredne sednice Skupštine Kosova, a opoziciona LDK je najavljivala i tužbu protiv Tačija. Ove akcije, međutim, nisu dovele do rezultata.“

Samo nekoliko sati nakon saopštenja američke ambasade oglasio se kabinet kosovskog predsednika Hašima Tačija saopštenjem za medije kojim je najavljeno da će u toku ove nedelje biti imenovani novi članovi CIK-a, što se danas i dogodilo.

Novi članovi Centralne izborne komisije, koji su „obećali da će svoje dužnosti obavljati pošteno, verno, nepristrasno i profesionalno“ su Sami Hamiti, Fljorian Duši, Adnan Rustemi, Nazlie Bala, Alfred Kinoli, Ćemailj Kurtiši, Erkan Špat i Stevan Veselinović koji je još 2017. predložen od strane Srpske liste za novog člana CIK-a.

Ubrzo nakon imenovanja članova, održan je i sastanak CIK-a u novom sastavu, na kojem su verifikovani mandati 35 odobrnika u lokalnim skupštinama na Kosovu. Posle godinu dana, mandat u SO Severna Mitrovica, verifikovan je i odborniku GI SDP Dušanu Milunoviću, koji je na tom mestu trebalo da zameni ubijenog Olivera Ivanovića. Zbog blokade CIK-a, te nemogućnosti verifikacije mandata, GI SDP koja je na izborima osvojila tri odbornička mesta, nakon ubistva Ivanovića, imala je dva odbornika u lokalnoj skupštini.

Stevan Veselinović CIK Srpska lista
Zahtev sa datumom od prošle godine

Pročitajte još:

Tači najavio imenovanje članova CIK-a u četvrtak

Kosovska skupština o blokadi CIK-a, bez kvoruma za glasanje

Ombudsman istražuje da li Tači krši kosovski ustav

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.