AAK, NISM-a i PSD traže ocenu ustavnosti Tačijeve odluke o imenovanju članova CIK-a

Foto: Gazeta Express

 Šefovi tri parlamentarne grupe, PSD, AAK i NISMA su danas, uz podršku 30 poslanika ovih partija predali Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o imenovanju članova Centralne izborne komisije Kosova, javlja prištinska Gazeta Express.

Predstavnici ovih partija smatraju da Tači nije delovao u skladu sa ustavnim nadležnostima.

„Prethodno je kancelarija Predsednika tražila od svih parlamentarnih grupa da pošalju imena članova CIK-a i mi smo sve poslali i smatramo da je do kršenja procedure došlo upravo zato što nije sproveden onaj zahtev predsednika da dekretom imenuje sve članove parlamentarnih grupa“, izjavio je za medije Biljal Šeifi (Bilall Sherifi) iz NISMA-e, prenosi Gazeta Express.

Inače, kosovski predsednik  je iznenada pre deset dana imenovao osam članova Centralne izborne komisije (CIK), među kojima i srpskog člana, a koja punih godinu dana nije bila funkcionalna. Iznenadna odluka je usledila neposredno nakon javnog poziva američke ambasade u Prištini da Tači „odmah imenuje“ članove ove institucije čiji je rad blokiran još početkom 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima.

Međutim, od 10 članova CIK-a, koliko je predviđeno Zakonom o opštim izborima, Tači je pre skoro dve nedelje imenovao samo 8 članova ovog regulatornog tela, a među njima su Sami Hamiti, Fljorian Duši, Adnan Rustemi, Nazlie Bala, Alfred Kinoli, Ćemailj Kurtiši, Erkan Špat i Stevan Veselinović koji je još 2017. predložen od strane Srpske liste za novog člana CIK-a.

Preostala dva člana koja nisu imenovana trebalo bi da u CIK-u predstavljaju partije u vladajućoj koaliciji, navodi Gazeta Express.

Neposredno nakon što su kosovski mediji najavili ovu nameru parlamentarnih partija da se obrate kosovskom Ustavnom sudu, usledila je i vest da je kosovski predsednik doneo odluku o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora za četiri opštine na Severu čiji su gradonačelnici podneli ostavke krajem prošlog novembra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.