Poplave i u Brnjaku, Popovići bez struje, puta i sa vodom

Obilna kiša koja pada više dana izazvala je poplave i u Brnjaku. Padavine su trenutno stale, ali posledice su vidljivo velike.

U selu Popovići, koje se i krajem prošle godine borilo sa poplavama, kada je odnešen deo puta, došlo je ponovo do izlivanja svih reka, te je voda poplavila i odnela grede (drvene mostove) koje su meštani koristili za prelaz, a time i put.

Sada je selo sa svojim zaseocima ponovo odsečeno od ostatka opštine, a meštanima onemogućeno kretanje.

Da nevolja nije sama, pokazuju muke ovih gorštaka.

Kako nam javljaju, treći su dan bez struje. Bandere su popadale nakon nezapamćenog nevremena praćenog kišom i olujnim vetrom koje je trajalo preko dva dana.

O srušenim banderama obavešten je EPS u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, koji su pokušali da dođu do sela ali zbog prekida puta nisu bili u mogućnosti, javila nam je naša čitateljka Gradimirka Popović.

Meštani su se u međuvremenu samoorganizovali i sprečili da im se poplave i kuće, navodi ona.

„Voda se trenutno povlači ali posledice su ostale preko kojih se ne može preći. Ostaje da se čeka sanacija puta a onda i postavljanje bandera“, kazala nam je.

Ova opština je jedna od poplavama najugroženijih područja, u kojoj su se prve poplave pojavile još u sredu, a danas je proglašena i vanredna situacija.

Kako nam je ranije jutros javio bivši opštinski odbornik Milija Biševac, i danas je alarmantno i u više drugih sela i zaseoka, pre svega u onim koji su, poput Popovića, odsečeni od ostatka opštine – Drenu, Prevlaku, Crepulji i Jabuci.

Opština Zubin Potok je gorštački kraj sa snažnim bujičnim potocima koji se sa planinskih vrhova slivaju u Ibar i jezero Gazivode. Brzina kojom se jezero puni dodatno je povećana time što umesto snega već nekoliko dana pada kiša. Bujični potoci velike probleme prave i samim selima i zaseocima koji se nalaze na visinskim tačkama, uz ionako lošu putnu infrastrukturu, koju su bujice na mnogim mestima dodatno oštetile ili čak u nekim mestima i zbrisale.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.