Komandir vatrogasne stanice: Najvažnije je što nije bilo žrtava, situacija u KM i ZP bolja

Na prvoj liniji odbrane od poplava na Severu prethodnih dana bile su vatrogasne ekipe. Osim što su evakuisali ljude čamcima, oni su i pomagali izgradnju nasipa u Bošnjačkoj mahali, spašavali životinje, iznosili stvari iz poplavljenih stanova i kuća i kooridinisali sve akcije u severnom delu Mitrovice. Jednom rečju – spašavali su grad.

Komandir Vatrosno-spasilačke ekipe stanice u Kosovskoj Mitrovici Ranko Ristović obišao je danas Bošnjačku mahalu, odakle je poručio da je najvažnije što nema žrtava.

„Mislim da je najgore prošlo. Juče je bio vrlo težak dan i uspeli smo da prođemo bez žrtava, što je najvažnije, a ovo ostalo – oporaviće se“, kazao je Ristović u izjavi za KoSSev portal.

Prema njegovim rečima, situacija je u Kosovskoj Mitrovici bolja nego juče. Dotakao se i situacije u Zubinom Potoku, koji je juče bio jedna od opština koja je najviše pogođena poplavama poručivši da je, prema njegovim informacijama, voda u opadanju od 17 centimetara, te da se očekuje značajno povlačenje vode u narednim satima.

Ristović ujedno naglašava da su u stalnom kontaktu sa svim vatrogasnim jedinicima na Severu Kosova.

Obilne padavine prethodnih dana izazvale su poplave širom Kosova, a pogođen je i Sever. Kulminiralo je juče kada su se u sve četiri opštine izlile reke, rečice i potoci. Situacija je najkritičnija bila u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici – Bošnjačka mahala.

Kada je u pitanju Zubin Potok, alarmantno je bilo u Jagnjenici, dok su sela Dren, Prevlak, Crepulja i Jabuka odsečeni od ostatka opštine, a ova opština dodatno je bila blokirana i zbog odrona na putevima koji su u međuvremenu otklonjeni. U ovoj opštini danas je proglašena i vanredna situacija.

Niže niz Ibar, kritično je juče bilo i u Zvečanu, selu Banjska, i Leposaviću. Ibar je sinoć bio u blagom padu, a danas je primećen novi porast nivoa, upozorili su nadležni. U Leposaviću je danas formiran Krizni štab.

O poplavama na Severu Kosova, čitajte u:

 

Biševac sa Gazivodske brane: Sad nije vreme da tražimo krivca, već da pokažemo jedinstvo, formirajte Krizni štab

 

Predstavnici Kancelarije za KiM obilaze poplavljena područja na Severu, u Leposaviću formiran Krizni štab

 

Proglašena vanredna situacija u Z.Potoku, ali magistralni putevi prohodni

 

Voda iz gradskog vodovoda veoma zamućena, cisterne na šetalištu i kod „Tri solitera“

 

Opasnost od izlivanja i dalje postoji, Ibar sinoć pao pa jutros nadošao

 

Drugi dan poplava na Severu

 

Poplave na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.