Terzić: Kancelarija za KiM će pomoći u saniranju štete, važno je da su građani dobro

Zgrade koje su juče bile poplavljene u Nemanjinoj ulici u naselju Bošnjačka mahala, danas su obišli predstavnici Kancelarije za KiM, Miloš Terzć i Igor Popović. Sa njima je bio predsednik PO opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić. Istakavši da je najvažnije da tokom poplava nije bilo nesrećnih slučajeva i da su životi građana sačuvani, najavili su i pomoć Kancelarije za KiM u saniranju pričinjene štete. 

Spirić je procenio da je situacija sada u ovom delu grada stabilna, da je dosta opao vodostaj reke Ibar u odnosu na juče, ali da i dalje ima delova gde se reka povremeno izliva.

Ljudi koji su juče evakuisani iz Bošnjačke, kako navodi, i dalje se nalaze u privremenom smeštaju u Studenstkom domu.

Najavio je podršku Kancelarije za KiM, kada je u pitanju saniranje štete poplavljenih domaćinstava, procenivši da velike materijalne štete i nema.

„Ono što je jako bitno jeste da smo uspeli da sačuvamo život svakog čoveka, stanovnika Kosovske Mitrovice. U tome smo juče imali veliku pomoć, osim građana i javnih preduzeća, i od Vatrogasne jedinice. Oni daju maksimalne napore da sve bude pod kontrolom“. 

Takođe, kako dodaje, na terenu su danas i inspekcijske ekipe sa svojim timovima i oni procenjuju kakva je situacija i kolika je šteta.

Da je neophodno da se u narednim danima proceni obim pričinjene štete od poplava, poručio je sa istog mesta i predstavnik Kancelarije za KiM, Miloš Terzić, koji je u Kosovsku Mitrovicu došao iz Leposavića, gde je prethodno takođe obišao poplavljena područja.

„To je neophodno da se uradi što pre, kako bi i mi što pre mogli da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna“, naglasio je.

Zahvalio se svima, vatrogascima i pojedincima koji su juče pokazali solidarnost i jedinstvo u borbi sa poplavama.

„Oni su pomagali i svojim komšijama Albancima u ovoj situaciji, tokom vremenskih nepogoda koje su sve njih zadesile“, dodao je.

Ponovio je da će Kancelarija uraditi sve što je do njih, da se ljudima pričinjena šteta nadoknadi.

Terzić je najavio da će predstavnici Kancelarije za KiM sutra obići i opštine južno od Ibra.

Istakao je da je u celoj situaciji najvažnije da nije bilo nesrećnih slučajeva i da su svi zdravi.

Obilne padavine prethodnih dana izazvale su poplave širom Kosova, a pogođen je i Sever. Kulminiralo je juče kada su se u sve četiri opštine izlile reke, rečice i potoci. Situacija je najkritičnija bila u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici – Bošnjačka mahala.

Kada je u pitanju Zubin Potok, alarmantno je bilo u Jagnjenici, dok su sela Dren, Prevlak, Crepulja i Jabuka odsečeni od ostatka opštine, a ova opština dodatno je bila blokirana i zbog odrona na putevima koji su u međuvremenu otklonjeni. U ovoj opštini danas je proglašena i vanredna situacija.

Niže niz Ibar, kritično je juče bilo i u Zvečanu, selu Banjska, i Leposaviću. Ibar je sinoć bio u blagom padu, a danas je primećen novi porast nivoa. U Leposaviću je danas formiran Krizni štab.

Kada je u pitanju Kosovska Mitrovica, u ulici Nemanjina u Bošnjačkoj mahali gde je juče takođe bilo kritično – situacija je bolja.

Sa druge strane, u ulici Knjaza Miloša voda i dalje povremeno nadolazi.

O poplavama na Severu Kosova, čitajte u:

 

Komandir vatrogasne stanice: Najvažnije je što nije bilo žrtava, situacija u KM i ZP bolja

 

Biševac sa Gazivodske brane: Sad nije vreme da tražimo krivca, već da pokažemo jedinstvo, formirajte Krizni štab

 

Predstavnici Kancelarije za KiM obilaze poplavljena područja na Severu, u Leposaviću formiran Krizni štab

 

Proglašena vanredna situacija u Z.Potoku, ali magistralni putevi prohodni

 

Voda iz gradskog vodovoda veoma zamućena, cisterne na šetalištu i kod „Tri solitera“

 

Opasnost od izlivanja i dalje postoji, Ibar sinoć pao pa jutros nadošao

 

Drugi dan poplava na Severu

 

Poplave na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.