Opasnost od izlivanja i dalje postoji, Ibar sinoć pao pa jutros nadošao

Vodostaj reke Ibar, koja se juče nakon dvodnevnih padavina, izlila iz svog korita i poplavila kuće i niske nivoe zgrada u Bošnjačkoj mahali – ulica Knjaza Miloša duž reke i Nemanjina, sinoć je blago opao. Međutim, kako upozoravaju nadležni, opasnost od ponovnog izlivanja i dalje postoji, a zbog novog naraštaja od jutros.

Iz ovog naselja juče je ukupno 120 porodica evakuisano, kako iz kuća koje se nalaze u samoj blizini reke, tako i okolnih zgrada. Istovremeno, naselje je od sinoć bez struje i vode.

Pojedini građani noćas su ipak bili kod svojih kuća, kada je sinoć nešto posle 22 časa voda počela da se povlači.

Međutim, oni danas primećuju novi porast, a kako potvrđuju iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Ibar je od jutros narastao za dodatnih 20 cm.

Istovremeno, ibarski kej kod glavnog mosta je i dalje pod vodom, iako je i tu primetan pad nivoa vode u odnosu na jučerašnji dan.

„Realna opasnost od ponovnog izlivanja iz rečnog korita i dalje postoji“, upozoravaju iz opštine.

Poručuju i da su nadležne institucije u stanju pripravnosti, da prate situaciju i da su spremne.

Sa druge strane, imali su poruku i apel za građane:

„Budnost je neophodna i kod svih građana na koje ovim putem i apelujemo da pomognu svojim komšijama, prijateljima i kolegama u nedaći koja ih je snašla. A najvažnije je sada sačuvati snagu i nastaviti sa gradnjom peščanih nasipa kao prvim bedemom zaštite od nabujale vode“.

O poplavama na Severu Kosova, čitajte u:

 

Drugi dan poplava na Severu

 

Poplave na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.