Drecun: U Ohridu bez šanse za postizanje dogovora Beograda i Prištine

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, ističe da 18. marta na sastanku u Ohridu u Severnoj Makedoniji, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, neće biti nikakvih šansi za postizanje nekog ozbiljnijeg napretka. Naglašava da Srbija ostaje čvrsto na pozicijama da ne može da prihvati i da se složi „sa članstvom lažne države u UN, da ne možemo da ih priznamo na bilo koji način“.

Srbija se neće saglasiti niti ćutati povodom pitanja ulaska Prištine u Ujedinjene nacije, niti će priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je iz Prištine da će Zajednica srpskih opština biti formirana po nekom od 15 evropskih modela.

Milovan Drecun ocenjuje da se Miroslav Lajčak ne ponaša na način koji može da omogući postizanje bilo kakvog sporazuma između Beograda i Prištine, posebno izjavom „da sada nije na redu formiranje Zajednice srpskih opština“.

„Pa kako nije. To je ključni uslov koji smo postavili, o tome se razgovaralo i na prethodnom sastanku u Briselu. Prvo implementacija, primena dogovora o ZSO iz Brisela, pa onda sve drugo. Lajčak sada praktično pokušava da odbrani nepopustljiv Kurtijev stav, a s druge strane EU ga nagrađuje viznom liberalizacijom“, ističe predsednik skupštinskog odbora.

U tom smislu, ocenjuje, umesto da Priština trpi odgovarajuće kaznene mere, jer kako ukazuje, „drugačije Priština ne razume“ poruke koje joj se šalju, oni ih nagrađuju time i ohrabruju da istrajavaju u svojim stavovima.

Drecun smatra da Lajčak daje kontradiktorne izjave da se ZSO neće formirati na osnovu Briselskog sporazuma već da će se sada tražiti neki drugi modaliteti da bi se, kako ocenjuje, omogućilo Aljbinu Kurtiju zbog kritika javnosti i opozicije da nije izdejstvovao međusobno priznanje, da dobije bilo kakav izlaz.

„Naš upravljački tim, koji je formiran na osnovu dogovora, još 2018. godine, a nakon toga još dva puta, poslednji put aprila prošle godine, obavestio je Lajčaka da je nacrt statuta pripremljen. I on sve to vreme ne uspeva da ubedi Prištinu da treba da se razmotri taj nacrt statuta. Nemoj sada da nam objašnjavaš procedure, nego uzmi nacrt statuta i stavi na dnevni red sastanka na vrhu predsednika Vučića i Kurtija i da se nakon toga uđe u proceduru formiranja ZSO“, poručuje predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Šta Srbija očekuje od sastanka u Ohridu

Komentarišući izjavu Aljbina Kutrtija „da ide u Ohrid, ali da neće prihvatiti formiranje ZSO“, Drecun navodi da je Kurti politički avanturista.

„Umesto da formira ZSO, on ide poptuno drugim putem. Evo sad će ići u Ohrid, pa šta ćeš da ideš da probaš ohridsku pastrmku. Možeš da odeš i sam. Ovde je ključno da mora da se postigne neki dogovor, mora da se postigne napredak“, naglašava Drecun.

Kaže da Kurti pokušava takvim manevrisanjem da ubaci u taj plan tzv. međusobno priznanje i da trguje sa ZSO.

„Formiraće nešto što bi trebalo da bude na nalik ZSO što bi se po ovom predlogu zvalo `Samouprava Srba na Kosovu i Metohiji`, ali da za usvrat dobije međusobno priznanje“, ukazuje Drecun.

Međutim, što se tiče sastanka u Ohridu, 18. marta, kaže da od njega, kao ni u Briselu ne očekuje ništa.

„Mi ćemo ostati čvrsto na našim pozicijama da ne možemo da prihvatimo i da se složimo sa članstvom lažne države u UN, da ne možemo da ih priznamo na bilo koji način. Ja mislim da u Ohridu ponovo neće biti nikakvih šansi za postizanje nekog ozbiljnijeg napretka“, zaključio je Milovan Drecun.

RTS

Evropski predlog je posledica izgubljenih prilika za normalizaciju odnosa usled prošlogodišnjih kriza

Lajčak: Ne može da se desi da se Sporazum ne primeni, strane su se već usaglasile sa baznim

Lajčak razgovarao i sa Srpskom listom, preneli mu „preduslove“ za normalizaciju odnosa

Lajčak u Prištini informisao opoziciju o procesu: Sve je deo priprema za 18. mart

UNS i DNKiM: Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine da menja odnos prema medijima

Lajčak se sastao sa opozicijom u PR; LDK i PDK nezadovoljni jer u planu nema priznanja; Haradinaj podržaoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.