Lajčak se sastao sa opozicijom u PR; LDK i PDK nezadovoljni jer u planu nema „priznanja“; Haradinaj: Sporazum od nacionalnog interesa

FOTO: Memlji Krasnići/Fejsbuk

Vest je ažurirana

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu. Nakon što se juče sastao sa najvišim prištinskim zvaničnicima, danas su ga ugostili predstavnici opozicije – lider PDK Memlji Krasnići, lider AAK Ramuš Haradinaj, kao i Ljumir Abdidžiku, lider LDK. Sa njima je takođe razgovarao o evropskom sporazumu, odnosno njegovoj implementaciji i o tome kako ga Kosovo vidi.

Sastanak Miroslava Lajčaka i Memljija Krasnićija održan je u prepodnevnim časovima. Po njegovom završetku oglasio se lider PDK, obrativši se medijima, a potom i na Fejsbuku poručivši da je „izrazio rezerve prema evropskom sporazumu“.

„Ponovio sam rezerve koje imamo u vezi sa ovim sporazumom, koji je, prema našem mišljenju, nedovoljan i propuštena prilika za konačni napredak, koji smo svi čekali“, poručio je Krasnići.

„Dve godine podržavamo premijera Kurtija u vezi sa dijalogom sa Srbijom i ohrabrujemo ga da se uključi u ovaj proces. Nažalost, njegov nemar, neslaganje sa međunarodnim partnerima kada je potrebno, njegova tvrdoglavost da sasluša predloge opozicije, uključujući naših pet tačaka izjavljenih u Vašingtonu, Briselu i Skupštini Kosova – glavni su razlozi da danas imamo sporazum koji ne realizuje zahteve, potrebe i državne ciljeve Kosova“

Ponovio je i stav stranke na čijem je čelu – „bez uzajamnog priznanja imaćemo beskrajni nastavak dijaloga“.

„Bez uzajamnog priznanja, imaćemo nastavak dijaloga, beskrajni nastavak koji traje ko zna koliko dugo i stvara novi status kvo. Smatramo da je sporazum nedovoljan, ne bavi se ciljevima Kosova“, poručio je Krasnići.

Na pitanje novinara da li će PDK u skupštini glasati za evropski sporazum, kazao je da je „obaveza doneti sporazum pred skupštinu“, ali da PDK za njega neće glasati.

„Ovaj tekst, ovakav kakav jeste, neće i ne može imati glas PDK. Pravi sporazum je kod aneksa, kod implementacionog plana i to će biti i za donošenje konačne odluke“, zaključio je Krasnići.

Nešto kasnije danas sa Lajčakom se sastao i Ramuš Haradinaj, lider AAK. Specijalni izaslanik EU ga je, kako je sam Haradinaj saopštio na Fejsbuku, detaljno obavestio o napretku i zaključivanju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Haradinaj se zahvalio članicama EU na podršci sporazumu, ali i SAD-u, čija je uloga, ocenjuje, od vitalnog značaja u njegovoj primeni.

„Za AAK ovaj sporazum je od nacionalnog interesa, jer obezbeđuje naš stabilan put ka evroatlantskim integracijama“, poručio je lider AAK.

U popodnevnim časovima specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak sastao se i sa liderom LDK, Ljumirom Abdižikuom.

Abdidžiku se nakon sastanka oglasio na društvenoj mreži Fejsbuk poručivši da su razgovarali o napretku procesa dijaloga, sa posebnim akcentom na evropski predlog.

„LDK ponavlja da je Kosovu potreban sporazum fokusiran na uzajamno priznanje i da nijedan drugi sporazum ne garantuje normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, poručio je lider LDK te dodao:

„Odricanje od priznanja je direktna odgovornost premijera Kurtija i drugih ustavnih institucija Kosova“.

On je ujedno, kako je naveo, Lajčaka zamolio za pojašnjenje u vezi sa tekstom evropskog sporazuma i to njegovom preambulom, članom 7, članom 10 i planom implementacije.

Nakon posete Prištini, Lajčak putuje u Beograd, gde će takođe boraviti dva dana – u ponedeljak i utorak 13. i 14. marta.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.

O jučerašnjim sastancima Lajčaka i prištinskih zvaničnika čitajte u:

Kurti sa Lajčakom o Ohridu: Kroz potpis EU do sporazuma o normalizaciji

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Razgovarali o tome kako PR vidi implementaciju, susret ispunio očekivanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.