Lajčak razgovarao i sa Srpskom listom, preneli mu „preduslove“ za normalizaciju odnosa

FOTO: Srpska lista

Vest je ažurirana 

Nakon što se specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas sastao sa predstavnicma opozicije u Prištini, susreo se i sa predstavnicima Srpske liste.

Miroslav Lajčak boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, a uoči sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija 18. marta. On će u ponedeljak i utorak posetiti i Beograd.

On se juče sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Prištine u okviru dijaloga Besnikom Bisljimijem.

Danas su ga, odvojeno, ugostili predstavnici opozicije – lider PDK Memlji Krasnići, lider AAK Ramuš Haradinaj i Ljumir Abdidžiku iz LDK.

Sastao se i sa Srpskom listom, premda u kratkom saopštenju ove stranke nije precizirano i kada.

„Formiranje ZSO, bezbednost, zaštita kolektivnih i pojedinačnih prava srpskog naroda su preduslov za normalizaciju odnosa, istakli su predstavnici Srpske liste na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom“, navode.

U međuvremenu, iz SL je saopšteno da su sa Lajčakom razgovarali o „političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se srpski narod svakodnevno susreće“.

„Posebno su pred specijalnim predstavnikom podvukli da je neophodno formirati Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine čiji je garant sprovođenja upravo EU“.

Kažu da su dobili uveravanja da svi prethodno postignuti sporazumi moraju da se poštuju i da EU ostaje posvećena tom pitanju.

„I da sve ostale interpretacije koje su se pojavile u javnosti nisu utemeljene“, dodaju iz SL.

Tokom razgovora, predsednik i potpredsednici Srpske liste su Lajčaku preneli „zabrinutost srpskog naroda zbog protivpravnih hapšenja i procesuiranja Srba kojima se bez dokaza i suđenja presuđuje u javnosti“.

„Oni su specijalnom predstavniku posebno skrenuli pažnju na učestale napade na Srbe, otimanje srpske zemlje kako bi Priština na njoj gradila svoje nelegalne baze na severu Kosova, te protivpravno prisustvo specijalnih jedinica iz Prištine na severu pokrajine koji tu nemaju šta da traže ni po jednoj tački sporazuma“.

Sastanku su kao predstavnici Srpske liste, kako se može videti na fotografijama, prisustvovali predsednik ove stranke Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

O poseti Prištini Miroslava Lajčaka opširnije čitajte u:

Lajčak za KoSSev: Ne može da se desi da se Sporazum ne primeni, strane su se već usaglasile sa sadržajem baznog

Lajčak u Prištini informisao opoziciju o procesu: Sve je deo priprema za 18. mart

Lajčak se sastao sa opozicijom u PR; LDK i PDK nezadovoljni jer u planu nema „priznanja“; Haradinaj: Sporazum od nacionalnog interesa

Kurti sa Lajčakom o Ohridu: Kroz potpis EU do sporazuma o normalizaciji

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Razgovarali o tome kako PR vidi implementaciju, susret ispunio očekivanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.