Lajčak u Prištini informisao opoziciju o procesu: Sve je deo priprema za 18. mart

FOTO: Preuzeto sa Ekonomia Online

Cilj sastanka sa opozicijom je da ih lično informišem i za mene je ispunio svoju svrhu, poručio je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak nakon sastanka sa liderima opozicionih stranaka u Prištini.

Miroslav Lajčak boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, a uoči sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija 18. marta. On će u ponedeljak i utorak posetiti i Beograd.

On se juče sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Prištine u okviru dijaloga Besnikom Bisljimijem.

Danas su ga, odvojeno, ugostili predstavnici opozicije – lider PDK Memlji Krasnići, lider AAK Ramuš Haradinaj i Ljumir Abdidžiku iz LDK.

O porukama opozicionih lidera nakon sastanka sa Lajčakom čitajte u posebnoj vesti.

Nakon sastanka sa liderom LDK, u kratkoj izjavi za medije Miroslav Lajčak poručio je da je svrha današnjih susreta da lično informiše opozicione lidere o „procesu i očekivanjima međunarodne zajednice“.

S druge strane, kako je kazao, lideri PDK, AAK i LDK preneli su mu stavove svojih partija.

„Mislim da je u ovom trenutku bilo važno da se sastanem sa liderima opozicionih stranaka. Informisao sam ih o procesu, o očekivanjima međunarodne zajednice. Oni su objasnili pozicije svojih partija. Sve je deo priprema za sastanak 18. marta. Mislim da je važno čuju direktno od mene, a ne samo iz medija ili skupštine i zato je, za mene, sastanak ispunio svrhu“, kazao je Lajčak medijima u Prištini.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.

O jučerašnjim sastancima Lajčaka i prištinskih zvaničnika čitajte u:

Lajčak za KoSSev: Ne može da se desi da se Sporazum ne primeni, strane su se već usaglasile sa sadržajem baznog

Lajčak razgovarao i sa Srpskom listom, preneli mu „preduslove“ za normalizaciju odnosa

Kurti sa Lajčakom o Ohridu: Kroz potpis EU do sporazuma o normalizaciji

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Razgovarali o tome kako PR vidi implementaciju, susret ispunio očekivanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.