Direktor KMDLNJ o O.Savi: Ne kažemo da jeste, niti da nije kriv, ali je najviše naneo štetu Srbima

„Mi nismo rekli da je Sava Janjić kriv, mi smo tražili da se izvrši istraga i da se dokaže šta se zapravo dogodilo u manastiru Dečani, jer imamo dokaze“, kazao je za N1 izvršni direktor „Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu“ – (KMDLNJ), Bedžet Šalja (Behgjet Shala).

Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj) oglasio se u nedelju sa optužbama na račun manastira Visoki Dečani da je manastir bio pretvoren u vojnu bazu i da su u njemu držani Albanci kao taoci tokom rata 1999, dok se „delilo oružje mobilisanim Srbima“, istovremeno zatraživši istragu protiv igumana Save Janjića za „moguće kršenje Zakona rata i humanitarnog prava“.

U jučerašnjoj izjavi za N1 Šalja je potom podcrtao da ne prejudicira krivicu.

„Ja ne prejudiciram da je neko kriv, mi kao odbor tražimo da se vrši istraga i sud je taj koji donosi na osnovu dokaza, donosi neku presudu ili neku odluku“, kazao je.

Iako tvrdi da „ne kaže da je Sava Janjić kriv, ni da nije kriv“, ipak kaže da je „dvoličan“.

„On je čovek koji je najviše naneo štetu i srpskom narodu na Kosovu pa i samoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, navodi.

Šalja se pridružio optužbama na račun Save Janjića koje u poslednjim danima stižu iz Prištine nakon odluke Europa Nostra o uvrštenju manastira Visoki Dečani među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu.

Kaže da Janjić ne priznaje nezavinost Kosova, a da sa druge strane traži da se poštuju odluke kosovskog Ustavnog suda – konkretno, one koja se odnosi na povraćaj 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani.

Šalja je ujedno podsetio na navode koje su se prethodno našli i u saopštenju ovog saveta da mu je iz OEBS-a rečeno da ima dve opcije – da se javno izvini ocu Savi ili da ide na sud, te podcrtao da nije prihvatio ni jedno ni drugo.

„Ja sam imao jedan sastanak sa vrlo visokim članom OEBS koji mi je dao ponudu ili da tražim (dam, prim.red.) javno izvinjenje Savi Janjiću ili da idem na sud. Ja nisam prihvatio ni prvo ni drugo, posle dva dana opet sam tražio da se vrši istraga“, kaže.

Šalja ujedno tvrdi i da je „nonsens“ da su Srbi, Srpska pravoslavna crkva i manastir Dečani ugroženi.

„I sad, da kažete javno da su Srbi na Kosovu ugroženi i da je Srpska pravoslavna crkva ugrožena, da je manastir u Dečanima ugrožen u najmanju ruku, to je jedan nonsens i ne može da poveruje niko, pa ni sam Sava Janjić“.

Ujedno tvrdi i da su Albanci čuvali Visoke Dečane, a ne napadali.

„Da su Albanci hteli da oštete manastir Dečani oni su mogli da za vreme rata i posle rata, Albanci su čuvali taj manastir… Zašto je ugrožen manastir u Dečanima? Da li je neko bacio bombu? Da li je neko ometao slobodu kretanja osoblju koje radi u manastiru Dečani? Apsolutno ne“, dodao je Šalja.

Kaže i da je uvrštenje Visokih Dečana na listu 7 najugroženih od strane organizacije Europa Nostra „politička provokacija“, te dodaje da je čelu ove organizacije „srpski lobi koji radi protiv Kosova“.

Ko kaže da je manastir Visoki Dečani ugrožen, on je zlonameran, zaključio je Šalja.

„Svako ko kaže da je manastir Dečani ugrožen, taj je zlonameran i nema nameru da pomaže ni samom manastiru, ni osoblju u manastiru, već hoće da proširi jedan nepostojeći jaz između građana i manastira u Dečanima“.

Šta se najnovije dešava u vezi sa pitanjem manastira Visoki Dečani i kakvi su stavovi čitajte u:

NY Times za Dečane ’99: Utočište za izbeglice; Zaštitnici ljudskih prava 2021: Manastir držao taoce

Nataša Kandić: Sramota je šta piše KMDLNJ protiv O. Save

Srpske civilne organizacije: Vlada Kosova i međunarodni predstavnici da osude govor mržnje KMDLNJ i zaštite o.Savu

KMDLNJ od „spaljivanja“ Albanaca u Trepči ’99, preko 17. Marta, do O.Save kao „mogućeg“ ratnog zločinca

Evropa Nostra: Dečani ne treba da budu izvor sukoba, već dragocena spona između građana

Negativne reakcije u kosovskim medijima na odluku da Visoki Dečani budu na listi 7 najugroženijih

O.Sava: Paradoks Kosova da ga Crkva podseća na to poštuje sopstvene zakone i Ustav

Ministar: Odluka o uvrštavanju manastira Dečani na listu najugroženijih objekata nije zasnovana na zdravoj logici

Šta su izlistali u pismu kosovski premijer i predsednica, a koje je juče objavilo upravo ministarstvo kojim rukovodi Hajrula Čeku, čitajte u posebnoj vesti: Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Evropa Nostra: Cilj da poslužimo kao sprovodinik za pozitivnu promenu a ne da se pitanje Dečana koristi za dalje političke podele

O uvrštavanju Visoke Dečana među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu čitajte u:

Visoki Dečani među 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.