Danas se nastavlja suđenje Saljihu Mustafi, sledi ispitivanje trećeg svedoka

 

Saljih Mustafa Specijalni sud
FOTO: Speicjalni sud/Printscreen

Nakon sedmodnevne pauze, danas se nastavlja suđenje bivšem pripadniku „OVK“, Saljihu Mustafi.

Suđenje optuženom za ratne zločine u Hagu prekinuto je 27. septembra. Sednica zakazana za 28. septembar je otkazana, dok razlog za otkazivanje nije saopšten.

Kako je tada rečeno iz ovog suda, suđenje se nastavlja 4. oktobra, tj. danas u 9 i 30, premda kasni.

Očekuje se da će se na ročištu započeti sa saslušanjem trećeg zaštićenog svedoka u ovom predmetu.

Podsetimo, prethodno su ispitana dva svedoka pred sudskim većem u Hagu. Prvi zaštićeni svedok doveo je u jasnu vezu Mustafu sa delima koja mu se stavljaju na teret. Kazao je da je bio mučen i držan na imanju u Zlašu kojim je upravljao Mustafa, kao i da ga je upravo Mustafa mučio, te tukao bejzbol palicom.

Potom je usledilo ispitivanje svedoka sa šifrom V04600, koji je, kako prenose prištinski mediji, na jednom od ročišta implicirao na to da je tokom rata bio deo borbene jedinice, jer je, na pitanje kancelarije Specijalnog tužioca – da li su jedinice sarađivale u borbenim operacijama odgovorio – „da, sarađivali smo“.

Odgovarao je na pitanja tužioca u vezi sa jedinicom BIA koju je predvodio upravo optuženi, Saljih Mustafa, njegovoj umešanosti u zločine koji mu se stavljaju na teret, kao i o drugim pripadnicima OVK. Tokom višednevnog ispitivanja, ovaj svedok je odgovarao i na pitanja odbrane.

Suđenje Saljihu Mustafi započeto je 15. setembra i prvo je suđenje u Haškom sudu za OVK.

Na prvom ročištu, koje je bilo posvećeno uvodnoj reči tužioca i zastupnika žrtava, Mustafa se još jednom izjasnio da nije kriv za krivična dela za koja ga tereti, kako je rekao „ovdašnji gestapo“.

Dokazni postupak započet je u 21. septembra ispitivanjem prvog svedoka, pod zaštitnim merama.

Više o svedočenju prvog i drugog svedoka u:

Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Optuženi me prebio bejzbol palicom

Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Oteli me i tukli pripadnici OVK

Hag: Završeno ispitivanje prvog svedoka, ispitivanje drugog se nastavlja u ponedeljak

Podsetimo, prema ranijim najavama, kao i potvrdi Specijalizovanih veća, Tužilaštvo namerava da pozove 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici, i svi su kosovski Albanci. Od ukupnog broja 12 njih će svedočiti pod zaštitnim merama, plašeći se odmazde.

Ujedno, za sada je devet lica dobilo status žrtve, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće Specijalizovanih komora Kosova juna meseca.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja meseca.

Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovanih tužilaca protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Foli, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Pred ovim panelom je 9. juna održano i pripremno ročište pred suđenje Mustafi.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio šest puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije i prvo ročište).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata, a poslednji put, krajem jula meseca.

Optužnica protiv g. Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a njena konačna verzija je stavljena na uvid javnosti 28. septembra 2020.

Optuženi se u četiri tačke, po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema navodima u optužnici, ta krivična dela učinjena su u aprilu 1999, na Kosovu, na jednom imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“ tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica, kao i za ubistvo.

U uvodnim rečima tužilaštvo je navelo da svedoci sve vreme trpe pritiske i da je njihova zaštita prvi prioritet tužilaštva.

Ispitivanje svedoka biće nastavljeno tokom ovog i narednog meseca, dok će termini za uvodne reči odbrane i njhov dokazni postupak tek biti utvrđeni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.