U Hagu održano pripremno ročište pred suđenje Saljihu Mustafi, još dve sednice bez prisustva njegove odbrane

Vest je ažurirana

12:05 – Završena pripremna konferencija, rad bio „efikasan“, sutra još dve sednice bez odbrane

Iako je najavljeno da je moguće produženje pripremne konferencije i za sutra, to se ipak nije dogodilo. Kako je sudija naglasila, zahvalivši se stranama u postupku, rad je bio „efikasan“, te nema potrebe za nastavkom.

Ipak, rad suda se nastavlja iza zatvorenih vrata od 14:30 do 16 časova.

Kako je i prethodno najavljeno, rad se nastavlja i sutra bez prisustva odbrane, prvo na zatvorenoj sednici sa KST i Kancelarijom za predstavljanje i učešće žrtava, kako bi se razgovaralo o zaštiti svedoka i praktičnim aspektima pozvanjima svedoka, te zakazivanju saslušanja. Takođe, najavljeno je održavanje još jedne sednice iza zatvorenih vrata potom, ovog puta samo sa KST a u vezi sa istragom.

Uprkos pozivima da suđenje započne pre leta, odbrana je danas saopštila da svoju istragu ipak planira da završi do 15. avgusta, a da im je potom potrebno dve nedelje da se izjasne koliko će svedoka predložiti sa svoje strane. Oni tvrde i da će imati uskoro „neke oslobađajuće dokaze“, te da će otputovati radi razgovora sa svedocima.

Sa druge strane, tužilaštvo je saopštilo da su oni okončali istragu, ali i da ima dodatnih informacije koje će biti dostupne nakon prevoda.

Sada je već redovna atmosfera u kojoj se odbrana žali na sporost obelodanjivanja materijala tužilaštva, odnosno svedoka.

Danas su pored odbrane i tužilaštva, bili zastupljeni i svedoci-žrtve preko svojih branioca.

10:45 – U toku je pripremna konferencija pred suđenje nekadašnjem vođi „OVK“ Saljihu Mustafi. Odvija se pred tročlanim sudskim većem. Sutra i prekosutra, se odvijaju i druga dva pripremna ročišta, koja će za razliku od današnjeg biti zatvorena za javnost, jer će se na njima govoriti o žrtvama i svedocima. Postoji mogućnost da se današnje ročište nastavi i sutra, najavio je prethodno sud.  Do sada je devet lica dobilo status žrtve u procesu protiv ovog pripadnika bivše OVK.

Danas se raspravlja o više tačaka: Napretku istrage i objavljivanju dokaza Tužilaštva, poseti mestu zločina (Zlaš) za koji se sudi, samom vođenju postupka – pre svega početku suđenja i uvodnoj reči.

Očekivanja su da se uvodne reči u potpunosti održe na javnoj sednici, te se od strana u postupku i branioca žrtava zahteva da se u skladu s tim pripreme.

Tužilaštvo i odbrana, kao i branioci žrtava, danas razgovaraju o okvirnom datumu za početak suđenja, a očekivanja su da ono bude pre letnje pauze, ukoliko je moguće.

Danas će se takođe i svedoci upoznati sa postupkom pre nego iznesu svoja svedočenja, a to se odvija kroz više koraka.

Takođe, KST i veće žrtava utvrđuju koja od žrtava u postupku je eventualno istovremeno i svedok KST-a ili obrnuto, nakon čega utvrđuju hoće li nastaviti sa mogućom dvostrukom ulogom svedoka ili imaju primedbe.

Konačno, KST predstavlja broj svedoka koji namerava da pozove, redosled, odnosno da li namerava da za svedoke pozove i eksperte, te koliko će im biti potrebno vremena za direktno ispitivanje.

Mustafa će najverovatnije biti prvi kojem će se suditi u Hagu, usled toga što su početkom maja imenovane sudije za pretresni panel. Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovani tužilac protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Folju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Do sada je devet lica dobilo status žrtve u procesu protiv ovog pripadnika bivše OVK, dok je u odvojenoj odluci, sudsko veće odlučilo da imenuje veštaka koji će pripremiti izveštaj u vezi potencijalne odštete za žrtve i naložio Službi za učešće žrtava da podnese spisak sa tri relevantna veštaka do 4. juna.

Dr Ani Pues je nedelju dana nakon što je sudija za prethodni postupak prihvatio nove prijave pet žrtava od ukupno 9 za učešće u postupku, određena za zastupnika žrtava u predmetu protiv Mustafe. 

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godne, i on se do sada pred sudom pojavio pet puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata.

Sudija za prethodni postupak je optužnicu protiv Saljiha Mustafe potvrdio 12. juna prošle godine, da bi nedelju dana kasnije – 19. juna, specijalni tužilac podneo potvrđenu optužnicu.

Optužnica protiv Saljiha Mustafe je prva potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva, za koju se izjasnio da nije kriv.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.