Hag: Završeno ispitivanje prvog svedoka, ispitivanje drugog se nastavlja u ponedeljak

Saljih Mustafa Specijalni sud
FOTO: Speicjalni sud/Printscreen

Iz dana u dan održavaju se nova ročišta u slučaju protiv Saljiha Mustafe koji se vodi pred sudom u Hagu. Nakon što je završeno ispitivanje prvog svedoka, koji je, kako je sam saopštio, bio mučen i držan u kompleksu kojim je upravljao Mustafa, juče se krenulo sa drugim, čiji identit takođe nije otkriven. Mustafa je i ovom ročištu prisustvovao putem video veze. 

Svedok sa šifrom V04600 odgovarao je juče na pitanja tužioca u vezi sa jedinicom BIA koju je predvodio upravo optuženi, Saljih Mustafa, kao i o drugim pripadnicima OVK, za koje se navodi da su bili deo njegove jedinice. Svedok je rekao da se tih ljudi seća po nadimcima.

Kako prenose prištisnki mediji, svedok je implicirao na to da je tokom rata bio deo borbene jedinice, jer je, na pitanje kancelarije Specijalnog tužioca – da li su jedinice sarađivale u borbenim operacijama odgovorio – „da, sarađivali smo.

Na pitanje tužioca – da li je postojala centralna komanda ili koordinacija aktivnost, svedok je kazao da su „postupali kako su mogli“, te da ne veruje da je bilo koordinacije.

Zaštićeni svedok je tokom svedočenja rekao da je komandant „Calji“, tj. optuženi, imao zamenika čiji je nadimak bio Dardani, ali i da ne zna ko je bio Mustafin nadređeni.

I ovaj svedok je kao i prvi svedok potvrdio da je Mustafa nosio crvenu kapu.

„Kada je bio u uniformi, ponekad je bio sa kapom, ponekad bez kape, ponekad sa uniformom, ponekad bez uniforme, ali je ipak bio više u uniformi sa crvenom kapom“, kazao je.

Drugi deo ročišta bio je namenjen pitanjima odbrane. Ovog svedoka je juče ispitivao advokat Saljiha Mustafe, Von Bone, o uključenosti jedinice kojo je, prema navodima tužilaštva, upravljao Saljih Mustafa – BIA u OVK.

Svedok nije mogao da potvrdi da li su u Zlašu zatvarani ljudi.

„Ne znam da li je tako nešto postojalo. Nikada nisam čuo“, kazao je svedok na pitanje advokata odbrane.

Ročište su obeležili česti prekidi emitovanja i prelazak na zatvorenu sednicu.

Na kraju ročišta, Saljih Mustafa, koji već danima prisustvuje svom suđenju putem video veze, potvrdio je da je u konsultaciji sa advokatom te da veruje da će doći na sledećem ročištu.

Sledeće ročište zakazano je za ponedeljak kada će tužilac takođe ispitivati drugog svedoka.

Ispitivanje trećeg svedoka najavljeno je za 4. oktobar.

Suđenje Saljihu Mustafi započeto je 15. setembra i prvo je suđenje u Haškom sudu za OVK.

Na prvom ročištu održanom pre svega par dana, koje je bilo posvećeno uvodnoj reči tužioca i zastupnika žrtava, Mustafa se još jednom izjasnio da nije kriv za krivična dela za koja ga tereti, kako je rekao „ovdašnji gestapo“.

Dokazni postupak započet je u 21. septembra ispitivanjem prvog svedoka, pod zaštitnim merama.

Ovaj svedok je ispitivan sve do juče. Pred ovim sudom kazao je da je otet od strane pripadnika OVK, te da je držan zatvorenim i isprebijan na imanju u Zlašu, kojim je rukovodio Saljih Mustafa.

Kazao je i da ga je upravo Saljih Mustafa tukao i to bejzbol palicom.

Više o svedočenju prvog svedoka u:

Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Optuženi me prebio bejzbol palicom

Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Oteli me i tukli pripadnici OVK

Podsetimo, prema ranijim najavama, kao i potvrdi Specijalizovanih veća, Tužilaštvo namerava da pozove 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici, i svi su kosovski Albanci, od kojih će 12 svedočiti pod zaštitnim merama, plašeći se odmazde.

Ujedno, za sada je devet lica dobilo status žrtve, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće Specijalizovanih komora Kosova juna meseca.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja meseca.

Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovanih tužilaca protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Foli, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Pred ovim panelom je 9. juna održano i pripremno ročište pred suđenje Mustafi.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio šest puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije i prvo ročište).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata, a poslednji put, krajem jula meseca.

Optužnica protiv g. Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a njena konačna verzija je stavljena na uvid javnosti 28. septembra 2020.

Optuženi se u četiri tačke, po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema navodima u optužnici, ta krivična dela učinjena su u aprilu 1999, na Kosovu, na jednom imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“ tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica, kao i za ubistvo.

U uvodnim rečima tužilaštvo je navelo da svedoci sve vreme trpe pritiske i da je njihova zaštita prvi prioritet tužilaštva.

Ispitivanje svedoka biće nastavljeno tokom ovog i narednog meseca, dok će termini za uvodne reči odbrane i njhov dokazni postupak tek biti utvrđeni.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.